A geopolitikai feszültségek jelentősen rombolták a befektetési hangulatot, s ez a negatív hatás várhatóan 2015-ben is csak halványan javulhat - vélik jövő évi előrejelzésük bevezetőjében a Raiffeisen Bank International elemzői. Úgy vélik, az eurózóna jövő évi GDP-növekedése mindössze 1,2 százalékos lehet, ez mintegy 2 százalékponttal alacsonyabb az Egyesült Államokban vártnál.

Az osztrák bank szakértői szerint az év első felében az infláció mértéke Amerikában és az eurózónában egyaránt 1 százalék alatt maradhat, sőt utóbbiban átmenetileg negatív is lehet. AZ év második felében azonban az Egyesült Államokban már számottevő gyorsulást mutathat a pénzromlás üteme, s elérheti a 3 százalékot is, Európában ennél számottevően alacsonyabb maradhat - állítja a Valentin Hofstatter, a Raiffesen vezető kötvény- és devizapiaci elemzője.

Az amerikai gazdasággal kapcsolatos befektetői hangulat pozitív és az is maradhat. Az amerikai gazdaság reál GDP növekedése a következő két évben 3,2 százalékos lehet, az idei és tavalyi 2 százalékot követően. A munkanélküliség szintje csökken, s jövő év végére 5 százalék alá eshet. Az USA immár önfenntartó felfelé mutató pályára került, s nincs jele annak, hogy ez belátható időn belül megváltozna. Hofstatter szerint a világgazdaság növekedési üteme is magasabb lehet 2015-ben az ideinél.

Lép az ECB, de minek?

Nagyon nehéz helyzetben lesz az ECB. A régió kormányai ugyanis a jelek szerint nem tudnak megfelelő módon lépni és a szükséges szerkezeti reformokat végrehajtani a tagországok gazdaságaiban. Így az ECB-re hárul az a feladat, amelyet hosszabb távon egyedül biztos nem tud majd megoldani, nevezetesen az, hogy fenntartható GDP-növekedést generáljon.

Mario Draghi ECB-elnök tervei szerint a bank a jövőben az eszközök széles skáláját vásárolhatná eszközvásárlási programján belül, akár államkötvényeket is. A jegybanki pénzkeletkeztetés további nyomás alá helyezi majd a piaci hozamokat, s elvileg azt kellene elérni vele, hogy a bankok az új forrásokat hitelnyújtásra használják fel, s így élénkítsék a gazdaságot.

Azonban e stratégiának számos gyenge pontja van - emelte ki Hofstatter. Egyrészt a vállalatok már jelenleg is megfelelő mennyiségű pénzállomány felett rendelkeznek. Másrészt a cégek növekedési kilátásai elég borúsak, s ez jelenleg fontosabb tényező a befektetési döntések meghozatalakor, mint az aktuális kamatszint. Harmadrészt sok vállalat hitelképessége romlott a válság óta, s eközben a szabályozói környezet változása miatt a bankokra is magasabb tartalékolási kötelezettség hárul.

Ráadásul a hitelkereslet hiánya mellett az ECB eszközvásárlási programjai is fékező hatással voltak a hitelkínálati oldalon - mondta a szakember. Az alacsony kamatok mellett az alacsony marzsok sem teszik igazán vonzóvá a bankok számára a hitelezést. Ez pedig meglehetősen kedvezőtlen fejlemény az olyan bankok számára, amelyek az alacsonyabb kockázatú hitelekre és betétekre koncentrálnak.

Nagy a dollár hátszele

A Raiffeisen elemzőnek várakozása szerint jövőre tovább nő a divergencia a Fed és az ECB monetáris politikája között. Az amerikai jegybank várhatóan a nyárig elkezdi a kamatok emelését, az ECB pedig elindítja hatalmas kötvényvásárlási programját. Az év közepére az euró/dollár keresztárfolyam 1,17-ig csökkenhet, s az év folyamán az alig valamivel 1,1 feletti szinteket is elérheti.

Működhet az OPEC stratégiája

A legutóbbi OPEC-döntések azt mutatják, a szervezet kockázatos stratégáit választott, amely azonban akár működhet is. Ez azt jelenti, hogy átmenetileg tolerálják az alacsonyabb olajárakat is, hogy ne veszítsenek piaci részesedést a nem OPEC-tagokkal szemben, s ebből majd a később meginduló áremelkedés során profitálhatnak.

Az OPEC fókuszában az amerikai palaolaj kitermeléssel foglalkozó cégek állnak. A jelenlegi, 60 dollár körüli szinteken hatalmas a nyomás e cégeken, a marzsaik összeomlottak, a kitermelés gazdaságtalanná vált. Ugyanakkor a Raiffeisen szerint a cégek jelentős része már korábban fedezeti ügyeletek segítségével biztosította magát az alacsonyabb olajárak ellen, így az alacsony árfolyamok csak 2015 második felétől éreztetik igazán kedvezőtlen hatásukat. Az ennek hatására csökkenő kitermelés miatt szűkülő kínálat a gazdasági növekedés beindulásával együttesen eredményezheti az áremelkedés újbóli megindulását. Így az olajár ismét elérheti a 80 dolláros szintet.

A prognoszták szerint az alacsony olajárak jókor jött az eurózóna gazdaságának. Annak hatásai felérnek egy gazdaságpolitikai ösztönző csomag bevezetésével, s nagyobbak lesznek, mint az ECB tervezett kötvényvásárlásaié.

A profitra figyelnek a részvénypiacok

Veronika Lammer, a bank kvantitatív és feltörekvő piaci vezető részvénystratégája szerint a jövőre az egyik legerősebb részvénypiac lehet a japán. A japán cégek 10 százalékot meghaladó profitbővülést érhetnek el. Ez a japán tartalékbank és az állami nyugdíjalapok növekvő részvényhányadával, valamint a japán részvények szerény árazásával párosulva erős évet hozhat a vezető részvényindex, a Nikkei-225 számára.

A német DAX és az európai Euro STOXX 50-es index is jó év előtt áll, ez különösen igaz az első negyedévre. Az amerikai piachoz mért idei lemaradást a deflációs félelmek, az ukrán válság és az alacsony növekedés okozták. A közeljövőben azonban inkább pozitív tényezők, az alkalmazkodó monetáris politika és a vártnál nagyobb vállalati profitnövekedési ütem kerülhetnek előtérbe.

Az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban is optimista a bank elemzője. Az amerikai gazdaság lendülete, a növekvő vállalati profitok és a relatív stabilitás egyaránt kedvező. A Raiffeisen előrejelzése szerint 2014-ben az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek átlagosan 8 százalékkal tudták növelni nyereségüket, s ez a kedvező tendencia 2015-ben is folytatódhat. Az erős hazai gazdasági növekedés ellensúlyozni tudja majd az erős dollár okozta visszaesést az exportban.

Feltörekvő piacok: vegyes felvágott

A Raiffeisen szerint 2015-ben élesen elválik majd a különböző feltörekvő piaci tőzsdék teljesítménye. Indiában például a Sensex index idei 31 százalékos emelkedése ellenére jó évre számítanak, a vállalati profitok növekedése 2015-ben duplázódhat. A kínai piaccal kapcsolatban a legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogy nehéz egyelőre felmérni a kamatvágások hatását a reálgazdaságra.

A brazil Bovespa várhatóan gyenge teljesítményre lesz csak képes. Nem csak a nyersanyagszektor kedvezőtlen kilátásai, de amiatt is, hogy a jelenlegi árazások mellett a brazil részvények egyáltalán nem olcsók.

Maradjon a részvény túlsúly

A jegybanki stimulusok hatására a legjobb minőségű kötvényeken alig lehet nullától eltérő hozamot elérni, s ez kedvező környezet a részvények számára, s a pozitív hozamra vadászó befektetők számára is a részvény túlsúly tűnik a logikus lépésnek a Raiffeisen elemzői szerint. A következő év első negyedévére az eddigi 53 százalékról 55 százalékra emelnék a modellportfólióban a részvények súlyát. Ugyanennyivel csökkentenék a kötvények súlyát, 40 százalékra, s 5 százalékos arányban szerepeltetnék benne az ingatlanpiaci befektetéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!