A világon évente 4500 tonna arany cserél gazdát, s bár a jegybankok felhalmozása ehhez képest elenyésző mennyiség, világosan mutatja, hogyan forradalmasította e hagyományos értékképző piacát a világ tőzsdéinek és kötvénykereskedésének felbolydulása: mivel korábban az európai központi bankok jelentős eladónak számítottak, komoly fordulatot jelez a változás.  A jegybankok aranypiaci aktivitása központi témája lesz az iparág legrangosabb összejövetelének, a London Bullion Market Association konferenciájának is, amelyet ezen a héten tartanak Montreálban.


Az európai jegybanki fordulat annak ellenére következett be, hogy egyes politikusok azt szorgalmazzák, az eurózóna perifériájának eladósodott országai aranykészleteik értékesítésével csökkentsék tartozásaikat. Szakértők szerint azonban ez a jelenlegi aranyárak mellett aligha járulna hozzá érdemben az eladósodottság csökkentéséhez, a befektetőkben viszont újabb félelmeket keltene az eurózónával kapcsolatban.

Az hogy a jegybankok eddigi nagyobb eladásaikat vételre cserélték nagyban hozzájárult az arany idei, több mint 25 százalékos drágulásához. A csúcsot szeptember 6-án érte el az árfolyam unciánként 1920 dolláron. Az európai jegybankok pálfordulását megelőzve a feltörekvő piacok központi bankjai már korábban elkezdték az arany felhalmozását - jegyzi meg az FT.

Mexikó, Oroszország, Dél-Korea és Thaiföld mind jelentősebb vásárlásokat eszközöltek idén, hogy csökkentsék dollár kitettségüket. A jelenlegi tendenciákból arra lehet következtetni, hogy a világ központi bankjai idén több aranyat vásárolnak mint az aranystandard 40 évvel ezelőtti feladása óta bármikor (akkor volt utoljára az aranyhoz kötve a dollár árfolyama).

Olyan idők következnek, amikor az aranyra sokkal inkább mint pénzre tekintenek - mondta egy az FT.com-nak adott videóinterjúban Jonathan Spall, a Barclays Capital nemesfém üzletág igazgatója. Ez éles fordulatot jelent az 1990-es években követett gyakorlathoz képest.

Az európai központi bankok idén eddig 25 ezer unciával (mintegy 0,8 tonna) növelték készleteiket az ECB és az IMF adatai szerint. Ezzel szemben 1999 óta évente átlagosan 400 tonnát adtak el a nem kamatozó és divatjamúltnak tekintett nemesfémből, és külföldi államkötvényeket vettek a befolyt pénzből.

A vásárlások nagyrészt Észtország eurózónához való év eleji csatlakozásához köthetők. Az észt központi bank még januárban vett aranyat, ami az ECB tartalékait növelte. Ezen felül Málta 3000 unciányit vásárolt. Az európai központi bankok 1985 óta nem voltak nettó vásárlók az Arany Világtanács adatai szerint. Az amerikai fiskális és monetáris politika negatívan érintette az európai jegybankok azon törekvését, hogy az aranyból dollárban denominált eszközök felé mozduljanak el - mondta Natalie Dempster az Arany Világtanács kormánykapcsolatokkal foglalkozó igazgatója. A mennyiségi lazítás (QE) harmadik körének bejelentése esetén pedig pedig még több érv szólna az arany eladás ellen - tette hozzá.

 

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!