Kétnapi emelkedés után ismét lejtőre fordultak a fő mutatók. A dán Carlsberg söripari csoport profitjának idei csökkenését jelezte előre szerdán, az oroszországi körülményekre hivatkozva. A csoportszintű eredmény 35 százaléka származik Oroszországból, és a befektetők általános, sok más nyugati cégre is alkalmazható következtetéseket vontak le a profitfigyelmeztetésből, miközben semmi jele haladásnak a kelet-ukrajnai tűzszünet felé.

Az ukrajnai harcok és az orosz-nyugati szankcióháború miatt már számos nyugat-európai vállalat visszafogta előrejelzéseit, főleg németek, köztük a Henkel, az Adidas és a Rheinmetall. Németországban ismét gyorsult a termelői árak csökkenése júliusban, a szerdán kiadott statisztika szerint. A rossz hangulatot nem ellensúlyozta az Oroszországban kevésbé érdekelt holland Heineken sörcsoport vártnál jobb beszámolója.

Az orosz-nyugati gazdasági kapcsolatok problémáin a központi banki enyhítés nem segíthet, ráadásul afelől is rossz hír érkezett. A brit központi bank legutóbbi, hó eleji pénzügy-politikai értekezletén már két tanácstag szavazott kamatemelésre - a várt egy helyett - az ülés szerdán megjelent jegyzőkönyvének tanúsága szerint. Emiatt az elemzők most közelebbinek látják a szigorítás esélyét. Előzőleg, kedden még távolodni látszott az esély, miután friss adatok a lakásárak növekedésének lassulását és az infláció enyhülését jelezték.

A legtöbb elemző szerint a nyugat-európai fő mutatók az elmúlt másfél havi veszteségeiknek legföljebb a felét szerezhetik vissza a belátható jövőben.

A New York-i piacok is erőtlenül alakultak, miután három nagy cég - a Lowe's barkácsáruházak, a Target kiskereskedelmi hálózat és a Hertz autókölcsönző - rontotta idei előrejelzéseit. Ez arra vall, hogy még mindig elégtelen a lakossági fogyasztás az Egyesült Államokban, miközben ott is központi kamatemelésre kell számítani jövőre, legföljebb valamivel később a vártnál. Épp ezért is óvatosak a befektetők: az európai tőzsdezárás után jelenik meg az amerikai jegybankrendszer (Fed) legutóbbi, július végi értekezletének jegyzőkönyve, amelyből talán következtetni lehet a jövendő kamatpályára.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,35 százalékos romlással 6755,48 ponton zárt, 0,09 százalékkal magasabban, mint a múlt év végén.

A frankfurti DAX-30 0,21 százalékos mínusszal 9314,57 ponton végzett, 2,49 százalékkal az év végi értéke alatt.

Párizsban a CAC-40 0,32 százalékkal 4240,79 pontra gyengült, 1,28 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

A milánói FTSE MIB-40 0,20 százalékot vesztett, a madridi IBEX-35 0,33 százalékot nyert, az athéni ASE tőzsdemutató 0,99 százalékkal került feljebb.

Varsóban a WIG-20 0,13 százalékkal 2451,06 pontra gyarapodott, de a Mol 2,38 százalékkal 153,60 zlotyra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!