Az elemzői konszenzus szerint gyakorlatilag a tavalyi évvel megegyező, 69,79 milliárd forintos adózás utáni eredményt érhetett el az OTP a harmadik negyedévben - írják összefoglalójukban az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. A bank péntek hajnalban teszi közzé negyedéves adatait. A várakozások szerint a bankcsoport a június-szeptemberi időszakban két számjegyű bevételnövekedést érhetett el, mindezt az alacsony kamatmarzsok ellenére. Ez a brókercég szakértői szerint annak köszönhető, hogy az OTP ebben a negyedévben már konszolidálja a horvát Splitska Bank számait is.

Az Equilor elemzői ugyanakkor úgy vélik, hogy a bank adózott eredménye meghaladhatja majd a piaci konszenzust. Negatívumként a költségek növekedésére lehet majd számítani a jelentésben, ugyanakkor nem várják, hogy jelentős egyszeri negatív tételek rontanák az eredményt.

"Októberben a Moody's az OTP forintbetéti besorolását Baa2-re javította stabil kilátás mellett, amit elsősorban a bank eszközminőségének és a profitabilitás javulásával magyaráztak, ugyanakkor hozzátették, hogy a döntést a jó finanszírozási profil, valamint a megfelelő tőkeszerkezet is támogatta. A nemteljesítő hitelportfólióból (NPL) eredő kockázatot tovább csökkentette a készpénzfedezet magas szintje, a hitelgarancia tartalékok pedig a 2017. júniusi adatok alapján az NPL-állomány 97,7 százalékán álltak, amely tovább javulhatott a harmadik negyedévben.

Az OTP ezen a nyáron jelentette be, hogy felvásárolja a román Banca Romaneasca-t, valamint a National Bank of Greece leányát, a szerb Vojvodjanska Banka-t. Az említett két bank eredményei várhatóan leghamarabb csak a következő negyedévben kerülnek konszolidálásra. Az elemzői konferencia egyik kulcspontja a bank akvizíciós terve lesz.

A bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor egy korábbi interjú alkalmával elmondta, hogy a következő két évben további öt bank akvizícióját tervezik a régióban, mellyel azt kívánják  elérni, hogy a bank bevételének 75 százaléka a hazai piacon  kívülről érkezzen. E mellett  az osztalék kérdése is a figyelem középpontjában lehet, mivel az OTP azt ígérte, hogy az akvizíciókra felhalmozott pénzállomány kifizetésre kerülhet a részvényeseknek abban az esetben, ha azt nem sikerülne elkölteni a további bővülésre - emlékeztetnek az Equilor elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!