Tovább emelkedett októberben a központi kormányzat, vagyis a költségvetés állampapírokban meglévő adóssága − derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett statisztikáiból.

Az értékpapír-statisztikák számai alapján az állam hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokban, tehát diszkontkincstárjegyekben és állampapírokban lévő adóssága 17 437,5 milliárd forintra nőtt az egy hónappal korábbi 17 046,1 milliárd forintról. Az állományon belül az éven túli lejáratú értékpapírok teszik ki a legnagyobb tételt, az állampapírok értéke 9096 milliárd forint volt a tizedik hónap végén, ami kisebb csökkenést jelentett az egy hónappal korábbi 9218 milliárddal szemben.

Csak júniusban volt csökkenés

Az éven belül lejáró diszkont-kincstárjegyek esetében viszont jelentősebb növekedés volt tapasztalható, úgy látszik tehát, hogy a kormányzat a kedvezőbb kamatozású lejáratok felé tolta el kibocsátását. Az éven belüli lejáratok értéke ugyanis 2315 milliárd forintról 2712 milliárd forintra emelkedett, ami főleg az új kibocsátásoknak volt köszönhető, az átértékelődés ugyanis csak 4 milliárd forint többletet hozott októberben.

Minimálisan nőtt viszont a devizakötvények értéke, ami azonban - nem meglepő módon - alapvetően az átértékelődésnek tudható be, hiszen Magyarország nem bocsátott ki ebben az időszakban devizakötvényt. Október végére 117 milliárd forinttal 5629 milliárd forintra nőtt ezeknek az értéke.

Idén így továbbra is csak egyetlen hónap volt, amikor csökkent az adósság az előző hónaphoz képest, mégpedig júniusban, 179 milliárd forinttal. Az év első tíz hónapjában ennek hatására mintegy 2500 milliárd forinttal emelkedett az adósságállomány.

Beszálló külföldiek, kiszálló magyarok

A magyar tőzsdén lévő részvények értéke is emelkedett az MNB statisztikája szerint. Összesen a részvények áremelkedésének betudhatóan a piaci kapitalizáció 4775 milliárd forintra emelkedett az egy hónappal korábbi 4630 milliárd forintról. Érdekes, hogy a statisztika szerint a külföldiek egyedül voltak nettó vásárlók a magyar piacon, hiszen a tranzakciók alapján közel 20 milliárd forinttal nőtt a kezükben lévő állomány, míg a többi tulajdonos esetében csak stagnálás vagy csökkenés volt. Nettó eladó volt a piacon a magyar állam és a magyar lakosság is.

Mindegyik közel 7 milliárd forint értékben adott el részvényeket. A tulajdonukban lévő részvények állománya azonban így is nőtt, hiszen az átértékelődés ennél nagyobb mértékben növelte a kezükben lévő részvények értékét. A költségvetés esetében 28,8 milliárd forint volt az emelkedés, míg a lakosságnál 9,5 milliárddal nőtt ez az érték októberben. A legtöbbet természetesen a külföldiek keresték a részvények átértékelésén, a 144 milliárd forint azért nem is csoda, hiszen a teljes állomány 67 százalékát birtokolták.

Az év első tíz hónapját vizsgálva közel 50 milliárd forinttal csökkent a magyar tőzsdei részvények kapitalizációja. A külföldiek kezében lévő állomány stagnált, míg a lakosság nettó eladó volt a piacon. Az állami szektor kezében lévő részvények értéke viszont nőt főleg az utolsó két hónapban, vélhetően a magánnyugdíjpánzári átlépők által kapott további részvényeknek köszönhetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!