Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed, a vállalati nyereségek és a munkaerő piaci adat közül várhatóan a jegybank nyíltpiaci bizottságának szerdán záruló ülését követő sajtótájékoztató lesz az, amely a legnagyobb eséllyel hozhat nagyobb mozgást a piacon - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Ben Bernanke Fed elnök május végi megnyilatkozása óta, amikor meglebegtette a kötvényvásárlási program tempójának visszafogását a befektetők minden ezzel kapcsolatos kommentárra érzékenyen reagálnak. Így a kamatdöntő ülést követő nyilatkozat bátoríthatja és el is bizonytalaníthatja a piacot a nélkül, hogy bármi komoly elhangzana - mondta a hírügynökségnek Bryant Evans, a Cozad Asset Management szakértője.

A kereskedés meglehetősen lanyha volt a múlt héten a Wall Streeten, a szereplők figyelmét elsősorban a vállalati jelentések kötötték le. Az S&P 500-as index 0,0,3 százalékos csökkenéssel zárta a hetet, ezzel négyhetes nyerő széria tört meg. A piac figyelmét eközben Ben Bernanke utódlása is leköti valamennyire. A Fed elnök második négyéves mandátuma január 31-én jár le. Hivatalos utód még nincs, piaci megfigyelők szerint azonban a két legesélyesebb jelölt Lawrence Summers korábbi pénzügyminiszter, illetve Janet Yellen Fed alelnök lehetnek.

Megint jön a fontos adat

A hét legfontosabb makroadata kétségkívül a pénteken érkező júliusi munkaerő piaci jelentés lesz, hiszen a Fed várható lépéseit valószínűleg ez az adat befolyásolja a leginkább, korábbi közlések szerint a kamatokat mindaddig rekord alacsony szinten tartják, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem csökken. A mostani várakozások szerint júliusban 185 ezer új állás keletkezhetett az amerikai gazdaságban, ez valamivel kevesebb lenne a júniusi 195 ezres adatnál. A munkanélküliségi ráta 7,6 százalékról eközben 7,5 százalékosra csökkenhetett. Az elemzők szerint egy hirtelen nagyobb mértékű javulás könnyen azt hozhatná magával, hogy a Fed a vártnál hamarabb kezd el kivonulni kötvényvásárlási programjából.

Lesz persze más fontos makroadat is a héten, amerikai GDP adat és a Chicagói Fed feldolgozó ipari indexe is szerepel a naptárban, de jön ISM feldolgozóipari index és júliusi autóeladási adatok is.

Dübörög a jelentési szezon

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül eddig 259 tette közzé második negyedéves gyorsjelentését, ezzel mögöttünk van már - legalábbis darabszámra - a jelentési szezon fele. A hét nagyon zsúfolt lesz, 131 cég teszi közzé adatait, közöttük a Time Warner, a Chevron, a Coach, a U.S. Steel és az Allstate.

A jelentési szezonban eddig a cégek jellemzően túlteljesítették az elemzői várakozásokat, ennek eredményeként a várakozások felfelé módosultak. Most átlagosan 4,1 százalékos profitbővülést vár a piac a kosárban szereplő 500 cégtől, egy hete még csak 2,8 százalék volt ez a szám a Thomson-Reuters adatai szerint. Az átlagos árbevétel növekedés 1,6 százalékos lehet a konszenzus szerint, ami ugyan nem túl magas, de bevételek terén eddig a cégek 56 százaléka közölt az elemző becsléseknél kedvezőbb számokat.

Az árfolyamok mindenkori csúcsokon járnak, s egyelőre a cégek profitszámai visszaigazolták a részvények árazását - mondta Natalie Trnow, a Calvert Investment Management igazgatója. A piac azonban mindig szembesülhet egy profitrealizálási hullámmal - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!