Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a forint árfolyama egyik hétről a másikra jelentősen gyengülhet, így nem mindegy, mikor és milyen árfolyamon szerezzük be a nyaraláshoz szükséges eurót vagy kunát. A jelenlegi helyzet sajnos minden eddiginél rosszabb, hiszen az elmúlt éveket visszanézve még sosem fordult elő, hogy a május-júniusi időszakban stabilan 300 forint felett legyen az euró árfolyama - véli az Equilor elemzői.

Idén pozitívum lehet ugyanakkor, hogy Magyarország adósbesorolását javíthatják a hitelminősítők, ami a forint árfolyamának erősödését okozná. Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. szakértője szerint arra azonban nem érdemes spekulálni, hogy ez már a nyáron bekövetkezik, és így a következő hónapokban a mostaninál sokkal jobb lehetőségünk legyen eurót, vagy bármely más devizát venni. Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben pozitív tendencia tapasztalható a hazai fizetőeszköz mozgásában és a korábbi 310 körüli szintekről 300 közelébe mozdult az árfolyam.

Mivel idén már 315-ön is járt az euró, Saághy szerint az elmúlt hetek forinterősödése sokakat elgondolkodtathat: talán most érdemes a valutaváltókhoz ellátogatni. A 300-as árfolyam ugyanis nemcsak az előrejelzések szerint, de lélektanilag is fontos szint lehet. Az Equilor szakértője egyelőre kevéssé tartja valószínűnek, hogy huzamosabb ideig ennél sokkal erősebb lehet a forint. Ez pedig azt jelenti, hogy érdemes előre gondoskodni a külföldi tartózkodásra szóló valutakészletről, és akár már a mostani szinteken bevásárolni, mivel egy általános hangulatromlás könnyen visszalökheti az euró árfolyamát a 310-es szint közelébe, vagy akár a fölé is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!