Az amerikai hatóságok új frontot nyitottak a kiberbűnözés elleni harcukban, a Bloomberg tudósítása szerint sikerült leleplezniük egy bennfentes kereskedéssel foglalkozó bandát. A banda arra szakosodott, hogy hackerek segítségével ellopjon fontos vállalati közleményeket, s ha az érzékeny információkat tartalmazott, akkor ezt felhasználva bennfentes kereskedéssel nyerjen a tőzsdén.

A nyomozók a szervezet kilenc tagját azonosították, s várhatóan ma le is tartóztatják őket Brooklynban, New Yorkban és New Jerseyben. A hackerek, akik vélhetően Ukrajnában , esetleg Oroszországban tartózkodnak, a PRNewswire Associoation, a Marketwired és Business Wire rendszeribe törtek be, s szerezték meg az érzékeny információkat.

A gyanú szerint ezeket az értesüléseket továbbították amerikai társaiknak, akik ezek birtokában adták és vették mintegy tucatnyi társaság részvényeit, közöttük a Panera Bread, a Boeing, a Hewlett-Packard, a Caterpillar és az Oracle papírjait is különböző kisbefektetőket kiszolgáló brókercégeknél vezetett számláikon keresztül. Ezzel a Bloomberg információi szerint az évek során mintegy 30 millió dollárnyi haszonra tettek szert.

A beszámoló szerint ez az első jelentősebb eset, amely direkt kapcsolatot teremt a bennfentes kereskedés és a kiberbűnözés között, s felhívja a figyelmet a pénzügyi piacok sebezhetőségére a fejlett számítástechnika korában. Miközben a nyomozó hatóságok egyre fejlettebb technikákkal, például lehallgatásokkal próbálnak harcolni a bennfentes kereskedés ellen, úgy tűnik, a bűnözők egy nagy csellel több lépés előnyre tettek szert. Ahelyett, hogy megpróbálnák rávenni a bennfentes információkkal rendelkező személyeket, hogy kiadják értesüléseiket, egyszerűen ellopják azokat. Paradox módon ez a fajta technika kiegyenlíti az esélyeket a bennfentes kereskedést folytatók között, nincs többé jól bejáratott Wall Street-i kapcsolatokra ahhoz, hogy megszerezzék az érzékeny információkat.

Az úgy jelentős győzelem lehet az FBI számára, amelynek egyre több olyan esettel kell megküzdeniük, amikor illegális behatolás történik fontos rendszerekbe. Ilyen esetek rázták meg nemrég többek között a Target Corporationt, a Sonyt és a JPMorgant, hogy csak a nagyobbakat említsük.

A nyomozást az amerikai értékpapír piaci felügyelet, a SEC jelentései indították el. A SEC felfigyelt ugyanis arra, hogy a vádlottak közül néhánynak számláján gyanús kereskedési tevékenységre utaló nyomokat, kereskedési mintákat fedezett felett. A szövetségi nyomozók és az amerikai titkosszolgálat később önálló nyomozásba kezdett, amelynek célpontjai elsősorban a külföldi hackerek voltak.

A két évig tartó nyomozás során sikerült felgöngyölíteni a bűnözők által kiépített rendszert. A hírek szerint a leírt módon öt éven keresztül egészen mostanáig folyt a kereskedés. A kilenc gyanúsított ellen bűnszövetkezetben elkövetett értékpapírcsalás és a számítástechnikai rendszerekbe történő illegális behatolás miatt emelnek vádat, a SEC magánjogi pereket is indít majd ellenük.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!