Bepánikoltak a befektetők arra a hírre, hogy a kormány 10 százalékkal csökkentené az áram és a gáz árát. Ez ugyanis újabb pofont jelenthet a Magyar Telekomnak és a Molnak is, és érinti a két áramszolgáltatót is. Utóbbiak árfolyam a hírre közel 10 százalékot zuhant, míg a Mol több mint 2 százalékos mínuszban forgott. A Magyar Telekom pedig újabb történelmi mélypontot ütött 370 forinton.

Elsőre úgy látszik túlzott piaci rekacióról is szó lehet - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Miró József, az Erste vezető stratégája. Nem lehet ugyanis most még pontosan megmondani, hogy a 10 százalékos árcsökkentést kinek kell majd lenyelnie. Azt azonban látni kell, hogy a Magyar Telekom esetében nagyon kis árrés lehet a gázkereskedelmi tevékenységen. Ez nagyjából 8 százalék lehet, kérdés azonban, hogy ez teljes egészében eltűnik az új szabályozás miatt, vagy csak pár milliárd forintos veszteséget jelent a cég számára.

A kormány számára ugyanis több út is van az árak leszorítására. Az egyik, hogy csökkenti e szolgáltatás áfatartalmát, azonban a kijelentés alapján nem ez a valószínű. Emellett az E.On gázüzletágának a megvételével tárgyalásokba is kezdhetnek az orosz Gazprommal - ahogyan az Bulgáriában és Lengyelországban is történt, csak fordítva - , azonban a legvalószínűbb az, hogy a cégek állják majd a csökkentés jelentős részét.

Erre abból lehet következtetni, hogy a nyilatkozatokban az is hangsúlyt kapott, hogy nem szabad a profitnak lenni ebben az ágazatban az elsődleges célnak. Így valamennyire jogos is a befektetők félelme, hiszen a Telekom számára akár azt is jelentheti ez a lépés, hogy a nemrégiben beharangozott, és elindított gázkereskedelmi üzletágát akár be is csukhatja a szabályozói környezet változása miatt.

A terv ugyanakkor kisebb mértékben érintheti a Molt. Az Equilor elemzői is úgy látják, hogy nem elsősorban a Mol ellen irányul a javaslat, hanem inkább az energia kiskereskedelmi cégek viselhetik a terhet. Ennek ellenére a Mol-t is érheti indirekt negatív hatás, hiszen a gázszállítás és nagykereskedelem jelentős üzletága. E területről mintegy 50 milliárd forint üzemi eredménye származott a cégnek az elmúlt 12 hónapban, mely a teljes működési szintű profit 16 százaléka. Pár milliárd forintos negatív hatás így érheti az összprofitot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!