Hatalmas zuhanással fogadta a K+S részvényeinek árfolyam a hírt, hogy a világ legnagyobb műtrágyagyártó cége, a kanadia Potash Corporation visszavonta korábbi, papíronként 41 eurós vételi ajánlatát. Az árfolyam a ma reggeli kereskedésben eddig 25 százalékkal esett, 23,195 euróra.

A Potash 41 eurós ajánlata 7,9 milliárd euróra értékelt volna a társaságot, az ajánlat visszavonásának indokaként a globális nyersanyagárak, részvényárak gyenge teljesítményét, valamint a K+S menedzsmentjének ellenkezését tüntette fel - írja a Reuters.

A Potash számára az akvizíció értelme az lett volna, hogy nagy megtakarításokat érhetett volna el az észak-amerikai piacon, ha nem csak saját, de a K+S újonnan megnyitandó bányáiból szerzett alapanyagokból is állíthatott volna elő műtrágyát.

A K+S vezetői azonban kevesellték a Potash 41 eurós ajánlatát, amellyel akkor rukkolt elő, amikor a K+S részvényei még csak 29 eurón forogtak a német tőzsdén. Most úgy tűnik, a menedzsment egy kissé mohó lehetett. Közbejött ugyanis a kínai gazdaság gyengélkedése, amely miatt az iparág többi szereplőjének részvényárfolyama alaposan beesett. Az ajánlatot tevő Potash részvényei például 33 százalékkal, 30 dollár feletti szintekről 20 dollárra estek a New York Stock Exchange-en.

K+S árfolyama
Kép: www.markers.hu


A Potash szerint most arra koncentrálnak, hogy a cég saját növekedési stratégiáját tudja megvalósítani, ehhez azonban már nem veszik számításba a K+S-el létező szinergiákat.

Szeptember 16-án a Potash vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy nincsenek aktív tárgyalásokban a K+S menedzsmentjével az ajánlattal kapcsolatban, azonban továbbra is érdeklődnek a lehetséges együttműködési formák iránt. Ugyanakkor a K+S menedzsmentje elmondása szerint attól félt, hogy a Potash leépítené a cég tevékenységét, munkahelyeket szüntetne meg, s az ennek az ellenkezőjéről szóló ígéretei túlságosan is homályosak voltak ahhoz, hogy komolyan lehessen venni őket. A Potash viszont eközben azt bizonygatta, hogy ajánlata nem a tevékenység felszámolásán, üzletágak eladását és munkahelyek megszüntetésén alapult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!