Tedd el a profitot!

Az árupiaci termékekkel kapcsolatban egyébként optimista Goldman Sachs figyelmeztette ügyfeleit, itt az ideje az olaj és egyéb árupiaci termékekben meglévő vételi pozícióik lezárásának, mielőtt nagyot fordulna a piac.

Az olaj árfolyama tegnap mintegy 3 százalékkal esett, s ebben szerepe volt a befektetési bank által kiadott ajánlásnak is - mondták el árupiaci kereskedők a CNBC kérdésére, a szereplők attól tarthattak, hogy a nagybank ügyfelei egyszerre kezdik az olajpiacon bekövetkezett 20 százalékos áremelkedés után kizárni vételi pozícióikat.

A Goldman még tavaly decemberben ajánlotta befektetőinek, hogy vásároljanak az olaj, a réz és egyéb árupiaci termékek emelkedéséből profitáló termékeket, az ajánlás azóta átlagosan 25 százalék nyereséget hozhatott az azt megfogadó ügyfeleknek.

Bár úgy gondoljuk, hogy a CCCP-kosár (olaj, réz és más árupiaci termékeket tartalmazó kosár) ára még mindig tartogat tartalékokat, a rövid távú hozam/kockázat arány már nem indokolja a vételi pozíciók megtartását a termékekben - írta a Goldman árupiaci csapatának vezetője Londonban kiadott kommentárjában.

Jelenleg az emelkedő árak miatt az olaj iránti kereslet csökkenésének jeleit látjuk kialakulni az Egyesült Államokban - írta - e mellett az olajár emelkedésre játszó spekulatív pozíciók rekordméreteket kezdenek ölteni. Mindezt aközben, hogy Nigériában a választások és a Líbiában lehetséges tűzszünet a további áremelkedés ellen hathatnak.

Sok a speki, kevés a kereslet

A Goldman néhány hete készült elemzése szerint minden egymillió hordónyi olaj, amelyre spekulatív vételi pozíciót nyitnak nagyjából 8-10 cent áremelkedést generál az energiahordozó piacán. Az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten kibontakozó tüntetések és fegyveres konfliktusok kirobbanása miatt számításaik szerint február közepe és március vége között mintegy 100 millió hordónyi olajra nyílt spekulatív vételi pozíció a piacon, ez körülbelül 8-10 dollárnyi "kockázati prémium" beépülését eredményezte az olaj árfolyamába.

Az amerikai Commodity Futures Trading Comission számításai szerint múlt héten a hedge fundok és más pénzügyi befektetők által nyitott nettó vételi pozíciók aránya z amerikai könnyű olajra 267,5 millió hordónyira emelkedtek, amely rekord közeli értéket jelent. A Goldman módszerét használva ez azt jelentené, hogy mintegy 21,4-26,75 dollárnyi spekulatív prémium van jelenleg az árfolyamban, ez jelentős kockázatok jelenthet lefelé, ha a szereplők egyszerre szeretnének megszabadulni ilyen irányú pozícióiktól.

Az amerikai könnyűolaj árfolyama a hétfő délelőtti kereskedésben két és fél éves csúcsra emelkedett, hordónkénti 113,46 dolláros árfolyam mellett, innen fordult jegyzése, 110 dollár alá. A brent árfolyama 127,02 dolláron tetőzött hétfőn, mielőtt 3 dollárral zuhant volna zárásra.

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium közlése szerint eközben az Egyesült Államokban - amely a világ olajfelhasználásának nagyjából 10 százalékáért felelős - éves szinten 1,2 százalékos csökkenés várható az olajfogyasztásban éves összehasonlításban, miután az árfolyam harmadával emelkedett tavaly áprilishoz képest.

A Goldman által javasolt CCCP-kosár 20 százalékos súllyal tartalmaz réz, 40 százalékban olaj és 20 százalékban S&P GSCI Platinum index vételi pozíciókat. Az most kiadott ajánlásban a platina és a réz pozíciók zárását is javasolták, ugyanakkor nem tartalmaztak ajánlást a korábban megnyitott ICE gázolaj, arany és szójabab pozíciókra vonatkozóan.

Rövidtávon a réz és a platina árfolyamának korrekciójára számítanak, ha ez bekövetkezik, azt véleményük szerint azt a vételi pozíciók újbóli megnyitására kell felhasználni.

Még nem sérült a trend, de messze vannak a támaszok

Az olaj árfolyama február végén tört ki majd egy éve érvényben lévő enyhén emelkedő kereskedési sávjából. A kitörés ereje messzire repítette árfolyamát, s másfél hóna alatt jelentős túlvettség alakult ki az energiahordozó árfolyamában, ezt mutatja a kitörés óta érvényes trendhez tartozó 20 napos RSI mutató 70 feletti értéke is. Egy emelkedő trendben az úgynevezett oszcillátorok - technikai mutatók, melyek egy adott árfolyam elmúlt időszakban érvényes, "megszokott" áraitól való eltérést mérik - ugyan sokáig túlvett tartományban maradhatnak, azonban egy ilyen állapot sokszor nem ha nem is mindig áresést jeleznek, de ilyen helyzetben legalábbis az emelkedés konszolidációjára, a mozgás megtorpanására lehet számítani.

Az emelkedés utolsó szakasza ráadásul egy ékelődést formáz, amelynek alsó vonala ha törik, akkor az ék magasságának megfelelő nagyságú korrekció is elvárhat az árfolyamtól, amely jelen esetben a 100 dollár körüli árszintek meglátogatását jelenthetné. Ez azonban egyelőre nem történt meg. Az mindenesetre biztos, hogy a hirtelen emelkedés miatt a technikailag erős támasz szinteket messze maga mögött hagyta az árfolyam, így bár z emelkedő trend egyelőre nem sérült, a későn beszállók technikailag egyre nagyobb kockázatot futnak az olajpiacon.

A Goldman elemzésben említett hatalmas spekulatív long pozíciók nem egyértelműen rosszak az olaj árfolyamát tekintve. Határidős piacokon ugyanis a nyitott kötésállományok emelkedése az ár emelkedésével jó jelnek tekinthetők, jelzik, folyamatosan új pénzek érkeznek a piacra, amelyek a trendet erősítik. Azonban egy ilyen helyzetben a fordulat is gyorsan játszódhat le.

 

Crude Oil

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!