Több kelet-európai deviza is jelentős mértékben erősödött az euróval szemben idén, a jegybankok azonban a jelek szerint egyelőre nem kívánnak ez ellen igazán fellépni - írja összefoglalójában a Bloomberg.

Ennek legfőbb oka - az ING Groep és a Citigroup szerint - hogy ez euró nem csak ezen devizák, de a dollárral szemben is jelentősen veszített értékéből, idén több mint 10 százalékot, s ez segíti az európai exportot az Egyesült Államok és más fontos piacok felé.

Az alkatrészgyártás integrál

A kelet-európai gazdaságokban előállított terméke egy jelentős része alkatrész, amely más eurózóna tagállamokban előállított termékekbe történt beépítés után onnan exportra kerül, ezért az euró más devizákkal szembeni gyengesége jobban stimulálja ezen országok gazdaságát, mint amennyire saját devizáik felértékelődése fékezné azt - vélik a hírügynökség által megkérdezett szakértők.

A lényeg tehát a cikk szerint, hogy a lengyel, magyar, román és cseh gazdaság európai termelésben betöltött fontos beszállítói szerepe miatt sokban tekinthető úgy, mintha de facto eurózónatagok lennének. Így ha az euró gyengülni kezd - mint tette azt elmúlt időszakban a Mario Draghi által vezetett ECB monetáris lazítása miatt - akkor az ezekben az országokban működő cégek együtt nyernek az eurózónában működő cégekkel együtt.
Az európai beszállítói lánc részesei vagyunk, s ezért előnyünk származik az olcsó euró hatásaiból, s az eurózóna versenyképesebbé válásából - mondta Piotr Kalisz, a Citigroup varsói vezető közgazdásza.

A zloty idén eddig 7,1 százalékkal értékelődött fel az euróhoz képest, s ezzel múlt héten közel négyéves csúcsra jutott kurzusa, míg a forint 5 százalékkal erősödött, és áprilisban másfél éves csúcsra jutott. A román lej 1,3, a cseh korona 0,8 százalékkal drágult év elejéhez képest, ez utóbbi megközelítette a jegybank által védett árfolyamküszöböt.

Nem kell aggódni

A kamatok meghatározásért felelősöknek a feltörekvő európai országokban nem kell aggódniuk devizájuk euróval szembeni felértékelődése miatt - mondta Jakub Seidler, az ING prágai leányának vezető közgazdásza. A sokkal gyengébb eurónak ugyanis komoly húzóhatása van gazdaságukra, segíti az export versenyképességének javulását - tette hozzá.

A lengyel központi bank, amely márciusban rekordmélységbe, 1,5 százalékra vágta az irányadó kamatot, s megerősítette, ezzel monetáris lazítás programja véget ért, mivel annak és a beinduló növekedés hatására megfordultak a deflációs folyamatok.  A román jegybank állítása szerint legalább egy évig szünetet tartanak a további mielőtt további monetáris lazításba kezdenének, a cseh jegybank pedig úgy nyilatkozott, nem érzik szükségét annak hogy a korábban meghatározott szinthez képest változtassanak a korona-euró árfolyamküszöbön.

Egészen más képet mutatnak ezek a devizák, ha az euróhoz képest brutálisan erősödő dollárral vetjük össze őket. A Bloomberg felmérése szerint az elemzők előrejelzéseiből számolt év végi célárak alapján a régióból kerülhet ki a dollárral szemben leginkább leértékelődő nyolc devizából négy.

Az első negyedéves adatok, amelyek ezekből az országokból érkeztek, egyelőre biztatóak - írja az összefoglaló. A lengyel ipari termelés három éve nem látott mértékben ugrott meg márciusban, s a kiskereskedelmi eladások növekedési üteme is az elemzők által várt duplája lett.  A cseh és a magyar ipari termelési adatok is biztatóak lettek, s a márciusi bmi-k is növekedést mutatnak.

Persze nem mindenki biztos abban, hogy a régió monetáris döntéshozói elzárkóznak a további csökkentések elől, ha az ECB kötvényvásárlási programja tovább élénkíti a keresletet a magasabb kamatozású devizák iránt, s ezzel megnehezíti a régió jegybankjainak küzdelmét a defláció ellen. A magyar jegybank például a múlt héten csökkentett kamatot, s további vágásokat helyezett kilátásba.

Már eddig is egy jó nagy rally láthattunk a régió devizáiban, s a helyi jegybankok nem lesznek boldogak, ha további erősödés következne be - mondta David Hauner, a Bank of America londoni stratégája. A Goldman Sachs elemzői viszont a korábban bemutatott összefüggést emelik ki, szerintük fontosabb tényező a helyi devizák felértékelődésénél az európai gazdaságba való integráltság foka.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!