Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az S&P 500-as index elmúlt héten tapasztalt emelkedése hamarosan masszív zuhanásba csaphat át, ha igaza lesz Tom DeMark neves technikai elemzőnek. Az úgynevezett DeMark formulát kifejlesztő szakértő szerint az, hogy a vezető index tegnap 1926 pont alatt zárt, azt jelzi, hogy további áresés van előttünk. A mutató ennek során további 8,2 százalékot eshet, egészen 1786 pontig. Itt utoljára 2014 februárjában járt az S&P 500- írja a Bloomberg. De ennél nagyobb lejtmenet is elképzelhető, ebben az esetben a mutató 11 százalékkal, 1736 pontig esne.

Az elmúlt napok áremelkedésének megalapozottsága nagyon gyanús - írja az elemző. A hirtelen emelkedést jórészt shortzárások okozták, s hevessége miatt hatalmas vákuum keletkezett a piacon. Az lefelé sérülékennyé vált, így ha megindul egy esés, az gyors és heves lesz - teszi hozzá.

DeMark cége tanácsadói szolgáltatásokat nyújt többek között olyan hedge fundoknak, mint Soros György Soros Fund Managementje, vagy az Omega Advisors. Számos trader követi indikátorait az Egyesült Államokban. Az általa adott előrejelzések az elmúlt időszakban meglehetősen jól bejöttek, február 11-én például az olaj átmeneti emelkedésére hívta fel a figyelmet, a nyersanyag árfolyama a következő 7 kereskedési nap során több, mint 20 százalékkal emelkedett. Január 20-án pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ideiglenes mélypontot ért el az S&P 500-as index, az ezt követő 7 napban 4 százalékot emelkedett a mutató.

S&P 500-as index
Kép: www.markers.hu

A DeMark által kifejlesztett formula elsősorban a piaci trendek kifulladására és a várható fordulat előrejelzésére koncentrál. Megfigyelései szerint ha olyan sorozat alakul ki a piacon, hogy az kilenc egymást követő alkalommal négy nappal korábbi értéke fölött zár, az rendszerint heves negatív irányú trendfordulót előz meg. A célárfolyamok meghatározása is formulájából adódik.

A neves elemző legutóbbi, meglehetősen nagy nyilvánosságot kapott előrejelzése igaznak bizonyult. Tavaly július végén, az akkor 3700 pont felett álló Shanghai Composite indexszel kapcsolatban figyelmeztetett, hogy a mutató további legalább 14 százalékos esés előtt áll, s 3200 pont alá csökkenhet értéke. Ehhez akkor kevesebb, mint egy hónap kellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!