Most először kötött magyarországi székhelyű, magyar vállalattal stratégiai együttműködési megállapodást a kormány - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Richter Nyrt.-vel tető alá hozott megállapodás aláírása alkalmából a Parlamentben. Hozzátette: a Richterben az a fontos, hogy magyarországi központú, független vállalat, termelése több mint 90 százalékban itt történik, viszont árbevételének csaknem 90 százaléka külföldről származik. A társaság tavaly 29 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztéssel, az ezer főt foglalkoztató k+f-részleg a térség legnagyobbja - Orbán szerint ezért fontos a sikeres vállalat támogatása. Sikeres ország nincs sikeres cégek nélkül - fogalmazott a kormányfő.

Az aláírási ceremónián kiderült, hogy a korábban bejelentett nagyvállalatokon túl további magyar tulajdonú cégekkel is hasonló megállapodást kíván kötni a kormány, ám neveket nem említettek.

Orbán Viktor szavai szerint az állam a Richterben meglévő 25 százalékos tulajdonrészével aktívabban akar foglalakozni, ám nem akar jobban beleszólni a vállalat irányításába, mint eddig. Helyes út volt, hogy eddig az állam a minimálisra korlátozta a tulajdonosi beleszólást, lehet, hogy ez is hozzájárult a vállalat sikereihez - jegyezte meg mosolyogva Orbán.

A miniszterelnök hozzátette: a jövőben is fenn kívánják tartani, hogy szakmai befektető nélkül működjön a társaság. Ez a kijelentés úgy értékelhető, hogy az állam eldöntötte, nem kíván részvényvásárlási lehetőséget teremteni azon szakmai tulajdonosok számára, akik a nemzeti vagyonkezelő által kibocsátott, 2014 szeptemberében lejáró, Richter-részvényekre váltható kötvényekkel rendelkeznek. Az is elképzelhető továbbá, hogy a Richternél - a Molhoz és az OTP-hez hasonlóan - az alapszabályban rögzítenék, hogy az államon kívüli tulajdonosok bármekkora pakett esetén is legfeljebb 10 százalékos szavazataránnyal rendelkezhetnek.

(A cikk szerzője rendelkezik Richter-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!