A hat éve tartó áremelkedés után sok szerencsés befektetőnek sikerült megsokszoroznia befektetett pénzét a részvénypiacon. Az ilyen sikerszériák után azonban a befektetők hajlamosak elbizakodottá válni, s a tőzsdei hosszok idején a befektetők gondolkodása sokszor elég jellemző módon torzul. A Marketwatch összegyűjtötte a legjellemzőbb hibákat, ami az ilyen sorozatok után elhomályosíthatja a tőzsdei befektetők gondolkodását.

A bikapiacokon a befektetők sokszor úgy gondolják, nagyon okosak - mondta Brad Barber, a Kalifornia Egyetem pénzügy professzora a portálnak, aki a pénzügyi viselkedéstan szakértője is egyben. Ahogy a részvényárfolyamok emelkednek, a befektetők bizalma növekszik, s egyre inkább fogalmazódnak meg bennük mindenféle gyanús gondolatok. Íme a jellemzően elhangzó kétes értékű állítások:

1. Megvertem a piacot!

Ha a befektetők részvényportfóliójának értéke jobban növekszik, mint egy példaként állított indexé, az lehet, hogy csak annak köszönhető, hogy az adott index egészen más piacot reprezentál, vagy éppen nem a megfelelő időhorizontot választotta összehasonlítási alapul. Aki például a BUX index kosarában szereplő részvényeket megvásárolta idén januárban, az rövid idő alatt 40 százalékos nyereséget érhetett el, miközben a német DAX index csak 27-28 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a BUX index 2010 áprilisához képest még mindig mintegy 5 százalékos mínuszban van, míg a DAX index ezalatt az idő alatt közel duplázott.

2. Azért nyertem sokat, mert jól választottam ki a részvényeket!

Az S&P 500-as részvényindex 2009 óta megtriplázta értékét, így bárki, aki amerikai részvényeket vásárolt jó eséllyel tetemes profitot érhetett el. Ilyenkor a befektető hajlamos arra, hogy saját kiemelkedő képességeinek tudja be nyereségét - mondta Barber. Ennek vannak pozitív hozadékai is, hiszen az önbizalommal megáldott emberek gyakran boldogabbak is. A probléma az, hogy ők túl sokat kezdenek el kereskedni, s sokszor vágnak bele erejüket meghaladó, egyáltalán nem diverzifikált üzletekbe is.

Ez pedig egyre rosszabb lesz, ahogy az árfolyamok emelkednek - tette hozzá Barber. A befektetők ugyanis nemcsak önteltebbek lesznek ahogy nő a vagyonuk, de egyre inkább kezdik úgy érezni, hogy ők irányítják a játékot. Akárcsak a kaszinóban a szerencsejátékosok, akik az este elején nyernek. Úgy gondolják, onnantól a ház pénzével játszanak. A befektetők is egyre nagyobb kockázatot vállalnak olyankor, mondván, most már csak a nyereségüket kockáztatják.

3. Más hibája!

Mi történik, ha valami mégis rosszul sül el? A befektetők sokszor a helyett, hogy magukban keresnék a hibát, mást okolnak. Ha a kötvényportfóliónk jól hozott az elmúlt években az természetesen azért volt, mert jó döntést hoztunk - mondja John Nofsinger, a "The Psychology of Investing" szerzője és az Alaszkai Egyetem pénzügyprofesszora. Azonban ha a kötvényárfolyamok esni kezdenek, akkor természetesen a Fed-et hibáztatjuk - folytatja. Szerinte az emberek sokszor akár a történelmet is képesek újraírni, csak hogy jobban érezzék magukat. Figyelmen kívül hagyják, ha a nyugdíj-megtakarítási számlájuk az előző évben nem teljesített olyan jól.

4. A portfólióm olyan nagyot nőtt!

Ez igaz is lehet, azonban kérdés, hogy a befektetések nagyságának növekedése a félretett pénzek, vagy pedig a jó befektetési döntések miatt gyarapodott? Nofsinger szerint sokan, ha elégedetlenek befektetéseik teljesítményével, akkor az összes megtakarításuk nagyságát nézik. Ennek az egyenlege még mindig lehet pozitív, ha többet takarítottunk meg az adott évben, mint amennyit rossz befektetéseinken veszítettünk.

5. Csak papíron veszteség!

Ez az egyik legjellemzőbb hiba a befektetők részéről. Ha 10 dollárért vesz valaki egy részvényt és annak árfolyama leesik 8 dollárra, akkor az bizony veszteség. Sokan azonban azt mondják ez a veszteség csak papíron létezik, s a papíron létező "elméleti" veszteség más, mint a valóságos. Él a remény ugyanis, hogy visszajön a részvény árfolyama. S ha mégsem, és megtörténik a részvény veszteséggel történő eladása, akkor a befektetők agya sokszor törli a kellemetlen emléket, s még mindig hisz abban, hogy csak nyereséges üzletei voltak.

6. Csak azért vettem, hogy diverzifikáljak!

Ha egy üzlet nem úgy sül el, ahogy tervezték, a befektető hajlamos azt átértékelni, s megfeledkezni arról, mi is volt azzal a valódi célja. Jó példa erre az arany. A pénzügyi válságot követő években nagyon sokan vásároltak befektetési célból aranyat, remélvén, hogy az őrzi majd értékét, sőt sokat nyerhetnek vele.

Azonban annak árfolyama 2011 óta harmadával csökkent, azután, hogy az előtte eltelt tíz évben meghétszereződött. Azok, akik 2011 óta vásároltak, s veszítettek rajta, már gyakran azt állítják, nem ezért vettek, mert abban bíztak, hogy gyorsan felmegy az ára, hanem azért, mert jól jöhet egy újabb pénzügyi válság idején.

7. Ezúttal a krach előtt kiszállok!

Visszanézve a részvénypiac csúcsai és mélypontjai mindig egyértelműnek tűnnek, így sokan szokták úgy gondolni, hogy látják mikor jön a következő nagy esés. Azonban a mostani bikapiac csúcsa és az azt követő medvepiac mélypontja az adott időpontban valószínűleg épp annyira homályosan lesz látható, mint amennyire a korábbiak.

Utólag persze jól látszik, mikor volt a piac mélypontja, azonban abban a pillanatban nagyon kevesen ismerték fel azt valójában. Így lesz ez valószínűleg a mostani emelkedés végével is - zárul a portál összefoglalója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!