Összesen 440 millió dollárjába kerülhet majd a Knight Capital Groupnak, hogy a kereskedési rendszerének szerdai meghibásodása következtében a NYSE közel 150 részvénye kezdett el őrülten mozogni hatalmas forgalom mellett − de az sincs kizárva, hogy ettől a pofontól soha sem fog feltápászkodni a Wall Street-i léptékben nézve sem apró brókercég.

A Knight szerdai 33 százalékos zuhanása után a csütörtököt még élesebb, 50 százalékos értékvesztéssel folytatta, mivel a cég bejelentette a veszteségek mértékét, és hogy a túlélés érdekében külső finanszírozáshoz fordul. Piaci pletykák szerint a JPMorgant már meg is keresték, hogy adjon tanácsot a tőkebevonással kapcsolatban.

A Knight időközben már be is jelentette, hogy megnyitja könyveit a potenciális vevők számára, hiszen befektetőt vagy új tulajdonost kell találnia a túlélés érdekében.

A szerdai különös mozgások oka gyorsan kiderült, a Knight ugyanis bejelentette, hogy kereskedési rendszerének fejlesztésekor a szoftver meghibásodott, és elkezdett őrült parancsokat osztogatni − ráadásul a cég ügyfeleinek számláiról. Csütörtöki bejelentése szerint a Knight azóta lezárta az összes hibás pozíciót, és összesen 440 millió dollárt bukott rajtuk. Ez a veszteség messze több, mint a tavaly összehozott 115,2 millió dolláros nettó profit, de még a tegnapi piaczáráskor érvényes 253 millió dolláros piaci értéket is meghaladja - emlékeztet a Bloomberg. Az ezredforduló még 4,8 milliárdra rúgott a társaság tőzsdei kapitalizációja.

A NYSE és a Nasdaq platformján is a Knight volt eddig a legnagyobb brókercég, mindkét tőzsdén 17 százalék körüli piaci részesedéssel, 20 milliárd dollár körüli napi részvénypiaci forgalommal. Ez most már aligha van így, hiszen szerdán a cég ügyfeleinek azt ajánlotta, hogy a következő napokban inkább más brókercégek szolgáltatásait vegyék igénybe. A cég két hónapja, a Facebook IPO-ja idején a Nasdaq rendszerének meghibásodásakor is nagy veszteségeket volt kénytelen leírni. A mostani ügyben már az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC is vizsgálódik, és a tőzsdei kereskedés egyre automatizáltabbá válásának ellenségei is új érveket kaphattak a kezükbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!