Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Térdre kényszerítette a lengyel értékpapírpiacot a Jog és Igazságosság pártjának (PiS) tavaly novemberi hatalomra kerülése - írta a Gazeta Wyborcza. A vezető varsói index, a WIG20 19,3 százalékkal gyengült az elmúlt 12 hónapban. Veszítettek a vagyonukból, akik beruházási alapokba fektették a pénzüket és zsugorodott a magánnyugdíjpénztárakban kezelt vagyon is. A részvényeken 25-30 millárd zlotyt buktak a befektetők.

A lengyel tőzsde mélyebb gödörbe került, mint a gyakorlatilag csődben lévő - az EU kedvezményes hiteléből élő - Görögország börzéje, amelynek vezető indexe "csak" 18,9 százalékkal zsugorodott egy év alatt. Még Ukrajna is jobban áll, mint a lengyelek, pedig polgárháború szaggatja a földjét. Csak a bankválsággal küszködő Olaszországban teljesít rosszabbul az értékpapírpiac.

A szakértők a bizonytalan jogi környeztet okolják a lengyel tőzsde hanyatlásáért. Főleg a bankokat és az energiatársaságokat küldte padlóra, hogy az életükbe beleszólt a politika. Az előbbiekre magyar mintára különadót vetettek ki és - szemben Magyarországgal - Lengyelországban még megoldatlan a devizahitelek problémája.

Az energetikai cégeket az üti ki, hogy az állam a veszteséges szénbányák fenntartására használja fel őket. Senki sem tudja, hogy ez mennyibe fog fájni nekik - emelik ki elemzők, de a bizonytalanság elég ahhoz, hogy a befektetők kerüljék a részvényeiket. Megroggyantotta például a papírjaikat, amikor bejelentették a bányák adójának visszavonását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!