A feltörekvő piacokon lassan a teljes téboly kezd eluralkodni, s esésük komoly negatív hatással lehet az Egyesült Államok és Európa gazdasági teljesítményére is - mondta a CNBC-nek az Allianz vezető közgazdasági tanácsadója, a világ legnagyobb kötvénybefektetőjének számító PIMCO korábbi társvezére Mohamed El-Erian. A sokak által figyelemmel kísért szakértő véleménye szerint az amerikai gazdaság kiegyensúlyozott növekedése lehet, nem lesz elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a világ más területein visszaeső növekedés kedvezőtlen hatásait. Nem elég erős ahhoz, hogy mindenkit magával húzzon felfelé, a feltörekvő piaci visszaesés Európát könnyen recesszióba lökheti - fogalmazott.

El-Erian nem az első, aki komolyan figyelmeztet a feltörekvő piacokról potenciálisan tovagyűrűző problémákra. A Világbank elnöke, Jim Yong Kim és Christine Lagarde, a Valutaalap elnöke is a héten úgy vélte, a feltörekvő országok komoly megpróbáltatások előtt állnak.

El-Erian szerint a globális növekedési problémák különösen kedvezőtlen időben jelentkeztek a Fed számára, amelynek arról kell döntenie, hogy egy évtized óta első ízben mikor kezdi meg az irányadó kamatok emelését. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet Nyíltpiaci Bizottsága a globális trendekre és a lefelé mutató inflációs nyomásra hivatkozva hagyta legutóbbi ülésén változatlanul a kamatokat.

A Fednek még az év végéig emelnie kellene a kamatokon - vélte El-Erian - egy erre igencsak alkalmatlan időszakban. A legnagyobb kockázat az, hogy a helyes döntést hozzák meg, csak éppen az erre alkalmatlan időben.

Ezek az egymással ellentétes folyamatok oda fognak vezetni, hogy a következő hónapokban a volatilitás tartós emelkedésére kell berendezkedni a piacokon. A jó és a rossz fundamentumokkal rendelkező cégek részvényei ebben a környezetben együtt fognak ingadozni, s az árak mindkét irányban túllőhetnek, az eséseket igazán erős emelkedések is követhetik - vélte.

Olyan részvényeket kell ebben az időszakban keresni, amely mögött erős üzleti modell áll, még akkor is, ha az elmúlt hónapokban gyengébben teljesítő piacokon vannak jelen - tanácsolta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!