Könnyen elképzelhető, hogy az elmúlt években tapasztalt dollárerősödés még évekig kitart, s további 30 százalékot drágul az amerikai deviza a többi fizetőeszközhöz képest - mondta egy londoni konferencián Raoul Pal, a korábban a Goldman Sachsnál hedge-fundot kezelő szakértő, aki most saját elemzőcégét vezeti.

Raoul Pal nevét többek között az tette ismerté, hogy egyike volt azoknak, akik időben előrejelezték a 2008-as pénzügyi válságot.

Ha figyelembe vesszük a dollárhiányt és azt, hogy jelenleg mi történik a világban, akkor a dollár drágulásának mértéke elérheti a 75 százalékot is a 2014-es mélyponthoz képest. Személyes célárfolyamom az euró/dollár keresztárfolyamra 0,75, a dollár/jenre pedig 200 - mondta. Az ICE dollárindexe, amely jelenleg 101-en áll szerinte 130-ig emelkedhet. Az emelkedés 2014-es kezdetén, amikor Ben Bernanke akkori Fed elnök először beszélt a kvantitatív lazítási program csökkentéséről az index 79-en járt - emlékeztet a Marketwatch.

Pal ultraoptimista előrejelzését a korábbi ciklikus dollárerősödések tapasztalataira, az emelkedő amerikai kamatokra, a külföldiek dollárban történt eladósodottságának magas szintjére és Trump várhatóan protekcionista gazdaságpolitikájára alapozza. Szerinte ez most tökéletes alapot teremt a dollár erősödéséhez, s bármi is történik a gazdaságban, az a dollár malmára hajtja a vizet.

A korábbi hullámok

Az amerikai fizetőeszköz a hetvenes évek óta két ciklikus felértékelődési hullámot élt át - emlékeztet a szakértő. A 80-as években duplájára nőtt értéke, a 90-es években 50 százalékot menetelt. A mostani dolláremelkedés eddig csak 29 százalékos volt, így ha itt megállna, az a legkisebb felértékelődés lenne az elmúlt évtizedekben. A dollár bikapiaca azonban sokáig ki szokott tartani, 5-6 évig is, s eközben a korrekciók mértéke legfeljebb 10 százalékos, de inkább annál kevesebb jellemzően.

A nyolcvanas évek dollárerősödését az váltotta ki, hogy a Fed elkezdte agresszívan emelni a kamatokat, hogy kordában tartsa a meglóduló inflációt. A magasabb kamatoknak köszönhetően hatalmas külföldi tőkebeáramlás indult az Egyesült Államokba, ami tovább erősítette a dollárt. A túl erős dollár viszont negatívan hatott vissza az exportorientált amerikai cégekre, s egészen az 1985-ös Plaza Egyezmény aláírásig tartott. Ezt követően a vezető gazdasági hatalmak felváltva interveniáltak a további dollárerősödés ellen.

A kilencvenes évek dollárkorszaka alatt sok ázsiai ország masszívan eladósodott dollárban, hogy ebből finanszírozzon komoly beruházásokat, amelyekkel gazdaságaikat akarták felpörgetni. A dollárerősödésnek a technológiai lufi kidurranása és a 2001 szeptemberi terrortámadások vetettet véget, ezt követően az amerikai gazdaság recesszióba süllyedt - emlékeztetett Pal.

Hatalmas adóssághegy

Az újabb fordulat 2014-ben következett, s az amerikai fizetőeszköz diadalmenete szinte megállíthatatlan azóta. Pal szerint a további erősödés egyik hajtóereje lehet, hogy számos külföldi cég és állam masszívan eladósodott dollárban, s ezen adósságok törlesztése komoly dollárhiányt okoz a globális pénzügyi rendszerben. A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) becslései szerint a külföldiek által felvett dollárhitelek állománya jelenleg eléri a 10 ezer milliárd dollárt. Ahogy erősödik a dollár, úgy érzik a hitelfelvevők egyre sürgetőbbnek ezen hitelek törlesztését az emelkedő adósságterhek miatt.

Ehhez viszont nagyon sok dollárra lesz szükség - véli a szakértő. Kevés a dollár és az emberek kapkodni fognak a dollár után. Ez a nagy sztori, amiről senki sem beszél - tette hozzá. 10 ezer milliárd dollár a valaha volt legnagyobb pozíció egy termékben a pénzügyi piacok története során. E mellett minden spekulatív pozíció eltörpül.

A Trump-hatás

Ezeket a hatásokat erősítheti Donald Trump elnökké választása is. Trump korábban komoly protekcionista lépéseket helyezett kilátásba, többek között a Kínából és Mexikóból származó importot sújtó nagyobb vámokat az amerikai feldolgozóipar védelme és új munkahelyek teremtése érdekében. Ezen felül ígéretet tett arra, hogy rákényszeríti a külföldön nagyobb tőkét felhalmozó amerikai cégeket annak hazahozatalára.

A protekcionizmussal azonban Trump pont az ellenkezőjét éri majd el annak, amit gondol - véli Pal. Azt hiszi, ezzel élénkíti az amerikai gazdaságot, a vállalati szektor által generált keresletet és munkalehetőségeket teremt. Azonban csak azt éri el, hogy a vállalati profitok visszaesnek, ahogy a dollár erősödik majd, ez megöli a nagy exportőröket.

Persze elképzelhető, hogy Trump visszavesz majd valamennyit korábbi protekcionista elképzelésiből. Ebben az esetben átmenetileg megtorpanhat a dollár erősödése. Azonban 5-6 hónapos időtávon belül nagyon nagy az esélye annak, hogy az amerikai fizetőeszköz tovább drágul - mondta a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!