Az arany árfolyamának esésével megérkeztek az első olyan szakértők is, akik további drasztikus áresést vizionálnak a nemesfém piacán. Harvey Campbell, a Duke Univestity szakértője szerint nem elképzelhetetlen, hogy az arany árfolyama a jelenlegi 1280 dollár feletti szintről ismét 800 dollárig csökken-  tudósított a CNBC.com. A szakértő feltételezését arra építi, hogy az arany reálértéke az elmúlt 2500 évben meglepő stabilitást mutatott hosszútávon. A mostani árfolyam véleménye szerint még mindig jelentősen ezen hosszútávú átlag felett tartózkodik, amely most nagyjából 800 dollár körül lehet.

Mint mondta, az árfolyam átlagtól való eltérése a történelem folyamán ciklikusan változik, s egy olyan periódust, amikor az árfolyam felfelé eltér az átlagtól jellemzően olyan ciklus követ, amikor hosszabb távon ezen érték alá süllyed, így nem elképzelhetetlen a 800 dollár alatti árfolyamok kialakulása sem, ez azonban egy hosszabb távú folyamat eredménye lehet majd. Egy ilyen ciklus a nemesfém árfolyamában jellemzően 10-15 évig tart, s szerinte az árfolyam csökkenése ezen az időtávon szemlélve még csak nemrég kezdődött.

Az arany árfolyama az elmúlt évtizedben lezajlott emelkedéshez hasonlót korábban a 70-es évek elejétől az évtized végéig mutatott be (komoly inflációs időszak volt ez), akkor az 50 dollár alatti szintről egészen 900 dollár fölé emelkedett az árfolyam. A következő két év során azonban meredek esésnek indult, s értékének kétharmadát elveszítve 300 dollár alá süllyedt vissza az árfolyam. Az 1980-ban elért csúcsot legközelebb 2008-ban sikerült újra elérnie.

Az arany árfolyama
Kép: Alfatrader

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!