Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,65 százalékos csökkenéssel zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,3 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Egyre sötétebb felhők gyűlnek a részvénypiacok felett, bármilyen kontinensről legyen szó, egyre nagyobb az eladói nyomás - mondta Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője. A negatív hangulat elérte Magyarországot is. A nap közepéig még valamelyest tartotta magát a piac, de a nap végére elfáradt, és régóta nem látott erős - 18 milliárd forint feletti - forgalom mellett az összes vezető magyar részvény mínuszban zárt. A negatív hangulat a külföldi indexeknek tudható be, valamint annak, hogy a Fed kamatemelését már nem márciusra, hanem szeptemberre valószínűsítik - mondta az üzletkötő.

A törékeny hangulatban egy rossz amerikai kiskereskedelmi adat miatt masszív esés kezdődött, ami elsodorta az addig egész jó formában lévő magyar piacot is - mondta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója az M1-en. Az 1,65 százalékos esés csak fele a külföldi piacokon látottaknak, ám árnyalja a képet, hogy a magyar piac napi mélyponton zárt, ami semmiképpen nem jó jel, valamint, hogy óriási forgalom volt, a szokásos napi forgalom majd háromszorosa értékben cseréltek gazdát a részvények a BÉT-en.

A Mol árfolyama 280 forinttal, 2,02 százalékkal 13 600 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 128 forinttal, 2,06 százalékkal 6092 forintra esett, forgalmuk 12,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,25 százalékkal 400 forintra gyengült, forgalma 555 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 94 forinttal, 1,65 százalékkal 5615 forintra csökkent, forgalmuk 3,5 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1654,83 ponton zárt pénteken, ez 2,38 pontos, 0,14 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Eséssel zárt Nyugat-Európa

Pénteken folytatódott az esés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken. A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,97 százalékkal, a frankfurti DAX-30 2,56 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 2,46 százalékkal csökkent.

A piacokat az energia- és a nyersanyagipari papírok nyomják le. Az egyik fő vesztes a brit-ausztrál BHP Billiton bánya- és olajipari konszern volt. A társaság papírja 6,8 százalékkal zuhant, miután bejelentette, hogy 7,2 milliárd dollárt leír amerikai palaolaj részvény portfóliójának értékéből. Esett a Rio Tinto, a Glencore és az Antofagasta is.

Az olajpapírok közel négy százalékos veszteséggel zárták a kereskedést, miután mind az amerikai WTI, mind az északi-tengeri Brent olaj jegyzése 30 dollár alá esett.
A piacok a jegybankoktól remélnek további stimuláló intézkedéseket, és nem zárják ki, hogy az Európai Központi Bank már a jövő héten tesz valamilyen lépést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!