Közvetlenül a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően, 2001 novemberében volt arra utoljára példa, hogy a profi befektetők ilyen mértékben tartottak készpénzt a kezelt portfóliókban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch június alapkezelői felmérésből. A 213 megkérdezett, összesen 654 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő portfólióiban az átlagos készpénzállomány tovább emelkedett, s elérte az 5,7 százalékot. Ez azért figyelemre méltó, mivel a felmérés történetében általában a 4,5 százaléknál magasabb értékek vételi jelzésként voltak eddig értékelhetők.

A kockázatkerülés érezteti hatását a portfólióallokációk más terültein is, a részvények relatív súlya nettó 0,1 százalékra csökkent az egyéb eszközökkel szemben, ez pedig 2012 eleje óta nem látott alacsony érték.

Pedig egyre jobb a hangulat

Mindezt úgy, hogy eközben a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban egyre optimistábbak a szakértők. A megkérdezettek immár nettó 23 százaléka várja azt, hogy a globális gazdaság növekedni fog a következő 12 hónap során, ez féléves csúcsot jelent. Nem csak makrooldalon váltak derűlátóbbá a szakértők, de a vállalatok nyereségtermelő képességét tekintve is. Immár nettó 10 százalékuk gondolja azt, hogy azok növekedni fognak 12 hónapos időtávon, ez szintén féléves csúcsot jelent.

Azt, hogy miért nem vásárolnak be részvényekből és más eszközökből ennek ellenére, azt viszonylag jól magyarázzák a globális piacokat fenyegető kockázatok és a piacok értékeltségével kapcsolatos vélemények. A befektetők már több, mint nettó 45 százaléka gondolja úgy, hogy a részvények és a kötvények egyaránt túlértékeltek, ez 2003 óta negyedik legmagasabb érték.

A Brexit áll az első helyen

Bár a megkérdezettek kétharmada azt válaszolta, hogy a britek kilépése az Európai Unióból nem, vagy csak nagyon kevéssé valószínű, mégis ezt tartják jelenleg a tőkepiacokat fenyegető legnagyobb veszélynek. A Brexit áll az első helyen az ilyen kockázatok listáján 30 százalékkal, azonban eközben jelentősen emelkedett a kvantitatív lazítási politikák kudarca miatt aggódók köre, ez most 18 százaléknyi szavazatot kapott. A "tail risk", azaz a kis valószínűséggel bekövetkező, azonban széleskörű negatív következményekkel járó kockázatok között harmadik helyen az újabb kínai leértékelés, illetve a kínai vállalati csődök növekvő száma állt.

A részvénypiaci folyamatokra a következő hat hónapban egyébként a dollár árfolyama lehet a legnagyobb hatással, legalábbis a megkérdezettek nettó 37 százaléka szerint, míg 25 százalék úgy véli, az olajár lehet ebből a szempontból a meghatározó tényező.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!