Megjelentek a részletek az Alibaba közelgő tőzsdei kibocsátásáról (IPO), ezek alapján a cég értéke 155 milliárd dollár lehet, vagyis a valaha látott egyik legnagyobb debütálás jöhet hamarosan az Egyesült Államokban. Az IPO árazása alapján a cég értéke lényegében már a tőzsdei bevezetéskor akkora lenne, mint az Amazon jelenlegi kapitalizációja - írja a portfolio.hu.

A kínai kiskereskedelmi cég részvényeire (ADS) előzetesen megállapított ársáv 60-66 dollár.

A Yahoo a tőzsdei kibocsátáskor 123 millió részvényt kínál fel eladásra a befektetőknek, ami jelenlegi részesedésének mintegy negyede. Ez a szám azonban akár 140 millióig is emelkedhet, amennyiben erős kereslet mutatkozik a részvények iránt.

A legnagyobb részvényes, a japán SoftBank nem ad el részvényeket a kibocsátás során.

A kínai állami vagyonalap, a China Investment Corp. 2,8 százalékos részesedésének mintegy negyedét értékesíti.

Az amerikai kockázati tőkebefektető, a Silver Lake 2,5 százalékos részesedésének kevesebb, mint tizedét fogja értékesíteni.

A kibocsátás során a társaság 24,3 milliárd dollárnyi forrást vonhat be, ami a valaha volt legnagyobb IPO lenne, megelőzve az Agricultural Bank of China 2010-es évi, 22 milliárd dolláros tőkebevonását.

A tervek szerint az Alibaba a bevont forrást Kínán kívül használná fel.  A menedzsment belátható időn belül nem tervez osztalékot fizetni a törzsrészvényekre

A 155 milliárd dolláros cégértékkel, valamint az idén márciusban lezárult pénzügyi év eredményeivel számolva a részvényekre 41-szeres árfolyam/nyereség (P/E) ráta adódik. Az elemzők többsége azonban úgy véli a vállalatnál az elkövetkező években is folytatódhat a gyors profitnövekedés, ami a magas értékeltséget alátámaszthatja. A cég ráadásul jó jövedelmezőséggel is működik, a marzsok tekintetében már most ver sok nagy amerikai internetes céget (a második negyedévben az operatív profithányad 43 százalékvolt, míg az Amazoné ugyanebben az időszakban 0 százalék).

A társaság ma kezdi meg a kibocsátás előtti roadshow-t, a következő fontos állomás pedig szeptember 18. lesz, amikorra kialakulhat a végleges bevezetési ár. A részvényekkel először szeptember 19-én lehet majd kereskedni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!