A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BUX 10 százalékos emelkedésen van túl és a magyar vezető részvények közül többen a kifáradás jeleit mutatják. Igaz, van is mit kipihenni: a Mol kétezer forintot emelkedett egy huzamban, 16 700 forinttól 18 850 forintig, mielőtt korrekcióba kezdett volna, de hasonló mondható el a 35 500 forintról 38 ezerig rallyzó Richterről vagy a 355 forintról 400 fölé erősödő Telekomról. Az OTP viszont minden látványos akció nélkül, fokozatosan közelítette meg azt a 4400 forintos szintet, amelyről október 16-án napon belül tíz százalékot esett a bankadó prolongálásának bejelentését követően.

Hiányzik a hátszél

A mostani emelkedést semmiféle fundamentális hátszél nem kíséri, azt lehet mondani, hogy kizárólag a pénzbőség és a hozaméhség az, ami a bankpapír drágulását segíti. Nyári Zsolt, a KBC szenior üzletkötője úgy látja, van a piacon egyfajta szkepszis az emelkedés fenntarthatóságával kapcsolatban, és éppen ez az, ami miatt most végre sikerülhet az OTP-nek egy magasabb tartományba kapaszkodni. Az elemzői célárak nagyjából a mostani árfolyam szintjén szóródnak, az olcsóbban vásárló belföldi befektetők inkább eladnak, a külföldiek pedig vesznek. Mindez sokéves tapasztalat alapján inkább a további emelkedésnek ágyaz meg, pontosabban mivel nincsenek túlpozicionálva a befektetők az emelkedés irányába, ezért az könnyebben bekövetkezhet.

Amennyiben valamihez kötni szeretnénk a bankpapír jó teljesítményét, az leginkább a magyar és a német hozamszint közötti különbség lehet. Harcsa Norbert, az Ipopema elemzője szerint egyértelmű korreláció van a bund szpred és az OTP árfolyama között. Előbbi másfél éves mélyponton áll 470 bázisponttal − köszönhetően az elmúlt hónapok intenzív magyar hozamcsökkenésének −, az OTP-részvények pedig másfél éves csúcson állnak. A magyar piac egy olyan kosárban van benne, ahol egyszer kicsit alul-, máskor kicsit felülsúlyoznak minket az alapján, hogy a régióban kit mennyire találnak kockázatosnak. Az OTP árfolyamát így továbbra is az határozza meg, hogy milyen az országkockázat, a magyar kockázat pedig − amit a kötvényhozamok fejeznek ki legjobban − hatalmasat esett. Utoljára 2011 júliusában volt ilyen jó a megítélésünk a bund szpred alapján.

Van mit behoznia az OTP-nek

Nem lehet hatalmas vételekről beszélni, inkább csak kiigazításokról, a súlyok korrekciójáról − mondta Harcsa, hozzátéve, hogy az OTP, amióta tőzsdén van, nagyon jól szerepel, más bankoktól eltérően csak egy veszteséges negyedéve volt a válságban, így jó minőségű papírnak számít, amit most a környezet is támogat. A 4400 forintos szintet többen fontosnak tartják, mivel a legutóbb innen fordult le és korábban is többször bizonyult vízválasztónak a 4300−4400-as régió.

Varjú Péter, az Erste vezető üzletkötője viszont úgy véli, most nincs nagy jelentősége, nem számít komolyabb ellenállásnak az októberi, napon belül elért 4440-es árfolyam. Úgy látja, az OTP jó formában van, az összes esést viszonylag gyorsan megveszik. Miközben a világon hatalmas rallyt mutattak be a bankpapírok, októberben az OTP is próbált csatlakozni, de a bankadóval kapcsolatos bejelentés ezt megakasztotta. Így van mit behoznia az OTP-nek, amely régiós összehasonlításban mintegy 60 százalékos diszkonton forog.

Kép: Napi grafikonok

Ha a nemzetközi tőzsdei hangulatban nem következik be nagyobb törés, a likviditásbőség még két-három hétig hajthatja a magyar piac emelkedését, ami leginkább az OTP-re és a Magyar Telekomra terjedhet ki. Utána viszont Varjú várakozása szerint előtérbe kerül a jegybankelnök személyével kapcsolatos félelem, ami kivárást, korrekciót okozhat március elejéig. Az MNB-vel kapcsolatos bejelentésre azonban − bármi, illetve bárki legyen is az − a piac már nem fog negatívan reagálni, olyan nagyok az előzetes félelmek. Így az Erste szakértője szerint április-májusban újraindulhat az emelkedés a részvénypiacon.

Ahhoz, hogy technikailag erős jelzést kapjunk, arra lenne szükség, hogy a korábbi 4400-as szintet nagy forgalom mellett átvigye a bankpapír és legalább két százalékkal fölötte zárjon − vélekedett Nyári Zsolt, a KBC munkatársa. Ha ez megvalósul, akkor rövid távon jelentős, 20 százalékos emelkedés előtt nyílik tér, mivel a következő jelentősebb ellenállás csak 5350 forintnál található.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!