A felvásárlással az olajmezők feltérképezésétől a kutak fúrásáig számos szolgáltatást nyújtó Schlumberger portfóliója egyebek mellett nyomásszabályzó szivattyúkkal és kitörés-gátló szelepekkel bővül.

A Schlumberger részvényenként 66,36 dolláros készpénz és részvénycsere ajánlata 12,74 milliárd dollárra becsüli a Cameron International piaci tőkeértékét. A felvásárlással a berendezésgyártó vállalat részvényesei minden általuk birtokolt részvény után 14,44 dollárt és 0,716 Schlumberger-részvényt kapnak.

"A megállapodás hozzájárulhat a Schlumberger piaci részesedésének növeléséhez, valamint szélesebb körű szolgáltatási portfolió kialakításához" - mondta Daniel Boyd, a BMO Capital Markets elemzője.

A Schlumberger két legnagyobb versenytársa, a Halliburton és a Baker Hughes tavaly novemberben jelentette be egyesülési szándékát költséghatékonysági okokból. A 36 milliárd dolláros fúzió azonban a Reuters hírügynökség forrásai szerint versenyhatósági aggályok miatt meghiúsulhat.

Daniel Boyd szerint a Schlumberger-Cameron egyesülés zöld utat kaphat a versenyfelügyelettől, mivel kevés átfedés van termék és szolgáltatási portfolióik között.

A nagy olajipari cégek, mint a Shell, a Total jelentős költségcsökkentést hajtott végre az olaj árának tavaly június óta tartó zuhanása miatt. Ez érzékenyen érintette az olajipari szolgáltató vállalatokat. A texasi székhelyű Schlumberger például 20 ezer alkalmazottját bocsátotta el idén.

A Schlumberger részvényeinek árfolyama szerdán 3,5 százalékkal, 70,02 dollárra esett, míg a Cameron International árfolyama 44 százalékkal, 63,14 dollárra ugrott a bejelentés után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!