Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mostani hírek szerint 2015-ös gyártású Volkswagen Passat, Jetta és Beetle modelleket nem értékesíthetnek a kereskedők a tengerentúlon - írja a Portfolio.hu.  A csalással kapcsolatban a cég vezérigazgatója, Martin Winterkorn kijelentette: én személyesen mélyen sajnálom, hogy visszaéltünk a vásárlóink bizalmával.

Az USA környezetvédelmi ügynöksége azzal vádolja a Volkswagen-csoportot, hogy az autógyártó olyan berendezéssel látta el négyhengeres dízelmotorokkal felszerelt autóit, amely felismeri, ha károsanyag-kibocsátási vizsgálatot végeznek rajtuk. Az emissziós teszt során a berendezés az autók károsanyag-kibocsátását az előírásoknak megfelelő szintre csökkenti, amikor azonban vége van a tesztnek, akár a határérték 40-szeresére is ugorhat az autók emissziója.

A vizsgálat egyelőre a 2009 és 2015 közötti Audi és Volkswagen modelleket érinti, az Egyesült Államokban 482 ezer ilyen autót helyeztek forgalomba.

A büntetés autónként akár 37500 dollár is lehet, így akár 18 milliárd dollár büntetésre is számíthat a Volkswagen-csoport, de az sem kizárt, hogy az autógyártó más modelljei is érintettek a trükközésben, így a büntetés mértéke is változhat.

A cég részvényei hatalmas zuhanással kezdték a hétfői kereskedést. Fél órával a nyitást követően a frankfurti tőzsdén 16 százalékos mínuszban, 136,4 eurón állt a részvények jegyzése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!