Ma bemutatott új stratégiájával további jelentős eredményjavulást vár a Masterplast a közeli jövőtől. A társaság elérhetőnek látja a 2016-os 8 százalékos árbevételarányos EBITDA célt, ami jelentős javulást jelent az idei 6 százalékos várakozás után. Ebben az esetben a cég korábbi meghirdetett stratégiájával ellentétben már osztalékfizetést is elképzelhetőnek tart, legkorábban a 2015-ös év után.

Az idei évre vonatkozóan a társaság 80 millió eurós árbevétel mellett 4,8-5 milliós EBITDA-t vár, ami az árbevételt leszámítva igen jelentős javulás a 2013-as 3,2 milliós EBITDA ls 3,9 százalékos EBITDA margin után - egyedül az akkori 81,3 milliós árbevétel volt magasabb akkor.

Tibor Dávid Masterplast elnök-vezérigazgató mai tájékoztatóján elmondta, hogy a korábbi orosz-ukrán piacra alapozott növekedési pályát fel kellett adniuk. Az ukrán helyzet oly mértékben romlott, hogy korábban leállított Lvov-i (lembergi) gyáruk újraindítását 2015-ben sem tervezik. Ukrajnában csak kereskedési tevékenységet folytatnak és emiatt az idei év végével 1,45 millió euró összegű értékvesztést fognak elszámolni a gyáron. Ez nem azt jelenti, hogy az eredetileg 2,8 millió eurós beruházással készült gyár végleg elveszett, a gépeket biztonságba helyezték és az ingatlan is sértetlen. Ugyanakkor a társaság vezetése úgy ítéli meg, hogy Ukrajnában a helyzethez illően gyártást nem folytatnak jövőre sem, csak a kereskedelmi tevékenység marad meg.

Mindez azt is jelenti, hogy az idei várt számok teljesülése esetén sem várható a cégtől igazán magas adózás utáni profit. A mintegy 40 forintos részvényenkénti eredményből ez az értékvesztés akár 30 forintot is elvihet az adózott profitból, ez azonban a cég cash helyzetét már nem befolyásolja. A 4,8-5 milliósra tervezett EBITDA-ból így változik a mostani EBIT várakozás 3,3-3-5-ről 1,8-2 millió eurora.

Az új stratégia elemeként a társaság fő piacainak már a hazai mellett a szlovák, a szerb, a horvát, és a román számítanak a jövőben. Ezektől pozitív változásokat várnak már a közeli jövőben is. A hazai piacon a drasztikus zuhanáson átment újlakás-építés már látszik, hogy be fog indulni, ami hatalmas változás az elmúlt időszak szinte semmi állapotához képest. A román piac is fejlődik, ott a korábbi helyzethez képest a kereslet kezd eltolódni a minőségi termékek irányába.

Jövőre indul be a társaság szabadkai üvegszövet gyára 8 millió négyzetméter per év kapacitással. A gyár 400 ezer euró beruházási költséggel épült és a társaság célja ennek további fejlesztése.

A legkorábban 2015 után várható osztalék mértékével kapcsolatban nem akartak a nyilatkozni a társaság vezetői - akik részben legjelentősebb tulajdonosai is cégnek (több mint 8 millió részvénnyel a mintegy 13 millióból). Ugyanakkor utaltak rá, hogy ennek feltétele egyrészt a társaság eredményességi céljainak teljesülése, másrészt az, hogy ne jöjjön közbe jelentős akvizíciós lehetőség, vagy jelentős fejlesztési igény. Ez jövőre már 7 százalékos EBITDA margin feletti számokat jelentene.

A szerző rendelkezik Masterplast részvényekkel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!