Jövőre tovább nő az OTP-csoport eredményén belül a a külföldi leányvállalatok részesedése - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón. Az első kilenc hónapban elért 109 milliárd forintnak a 42 százalékát adták a külföldi leányok, ez az arány azonban az év végére szakértők szerint akár 50 százalékra is nőhet, aminek hátterében a magyarországi végtörlesztés veszteségei állnak. Bencsik László kifejtette: ez év november 11-ig 14 838 OTP-s ügyfél jelentette be igényét a végtörlesztésre, 82 milliárd forint összegben, ez mindent beszámítva 15 milliárd forint veszteséget idézhet elő. Az ügyfeleknél 20 százalékos várható végtörlesztési aránynál 200 milliárd forint lehet az érintett hitelállomány, az emiatti veszteség 39-40 milliárd forintra rúghat majd - fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az utóbbi időben a vállalati szegmensben visszafogta magát az OTP, ugyanakkor a lakosságit erősítette. Ennek tudható be, hogy a vállalati betét állomány csökkent 9 százalékkal Magyarországon, amit azért ellensúlyozott az orosz, román ukrán piac kétszámjegyű emelkedése.

Bencsik arra is kitért, hogy a bank likviditási helyzete továbbra is nagyon jó. Szeptember végén ugyanis 4,75 milliárd euróval rendelkezett az OTP, míg kifizetnie a kötvényei után 2012-ben 380 millió eurót kell, 2016-ig pedig további 1,3 milliárdot.

Az OTP a harmadik negyedévben saját kötvényei visszavásárlásán 1,2 milliárd eurót nyert. A 90 napon túli nemfizető hitelek aránya viszont elérte a mérlegfőösszeg 16 százalékát, igaz ezeknek 75,1 százaléka céltartalékkal le van fedezve, ami a 1,8 százalékos növekedést jelentett a harmadik negyedévben.

Az idén tartalékképzésre 166 milliárd forintot fordítottak, ami 35 milliárd forinttal kevesebb a tavalyinál. Ugyanakkor a 4 milliárd forint tartalékot biztosn érint majd, hogy az OTP-nél lévő önkormányzati kölcsönöket is átveszi az állam - mondta a Napi Gazdaság kérdésére a vezérigazgató-helyettes.

Bencsik ugyanakkor örömmel üdvözölte a kormány IMF-el való döntését, viszont a bankszövetség devizahiteleseket mentő javaslatairól nem akart beszélni.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!