Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Mark Hulbert, a MarketWatch elemzője felhívta a figyelmet a legmagasabb és legalacsonyabb minősítésű, illetve a legnagyobb és legkisebb tőkésítettségű cégek értékpapírjainak árfolyam-növekedése közötti, történelmi távlatokban is szembetűnő különbségre. Vizsgálataiból kiderül: a mostani emelkedő trend eltér az elmúlt közel száz esztendő bikapiaci rallyjaitól, mégpedig épp amiatt, mert túl sok spekuláció övezi. A szakember szerint könnyen meglehet, hogy a spekulánsok gyorsan medvepiaci változtathatják a most még bikapiacinak hitt emelkedést.

Vegyük például a Ford Equity Research független tőzsdei elemzőcég által a legalacsonyabb, C, illetve C- minősítésű részvényeket. A március 9-i piaci mélypont és augusztus vége között ezek a részvények átlagosan 141,8 százalékos értékgyarapodáson mentek keresztül. Mindeközben az A- és ennél jobb minősítésű értékpapírok árfolyama csak 44,3 százalékkal emelkedett. Az alacsonyabb minősítésű, nagyobb kockázatú részvények tehát több, mint háromszoros ütemben drágultak mint kevésbé rizikós megítélés alá eső társaik.

Hasonló következtetést vonhatunk le a legnagyobb és legkisebb részvénypiaci tőkésítettségű cégek értékpapírjainak trendjéből is. A tőkésítettségi skála alsó egyötödébe sorolható cégek részvényei március eleje és augusztus vége között ugyanis 121,1 százalékkal drágultak, a felső egyötöd papírjai azonban csak 52,1 százalékkal, azaz kevesebb, mint felével.

A korábban megfigyelt bikapiacok azonban közel sem tűnnek ennyire spekulatívnak. Eugene Fama chicagói és Ken French dartmouth-i professzorok 1920-ig visszatekintő adatai jóval kisebb különbséget mutatnak a legnagyobb és legkisebb, illetve legjobb és legrosszabb minőségű részvények első féléves értéknövekedése között. (Lásd a táblázatot.)

Forrás: MarketWatch


A jelenlegi spekulatív rally a múltbelieknél jóval nagyobb különbséget eredményezett. A minőségi spektrum alsó és felső egyötödének aránya 3,2 az egyhez; ugyanez a tőkésítettségi spektrum esetében pedig 2,32 az egyhez. Látható, hogy ezek jócskán felülmúlják a táblázatban szereplő legnagyobb, 1,86-szoros különbséget is.

Az elemző azonban leszögezte, hogy a piacon jelenleg megfigyelhető spekuláció rendkívüli mértéke nem feltétlenül jelenti, hogy elkerülhetetlen a medvepiaci rally. A túlzott pesszimizmus ugyanis - a túlzott optimizmushoz hasonlóan - egy a mostanihoz hasonló piacon jelentős veszteségeket okozhat. Ebbe a csapdába estek azok a befektetők, akik tavasszal is hallgattak a tőzsdekrachot megjósoló válságprofesszorra, Nouriel Roubinire, s kimaradtak az elmúlt hónapok emelkedéséből. Erről bővebben itt olvashat.

Aggodalomra azonban így is van elég ok. Ami a BUX-ot illeti, a jelenlegi elemzői várakozások többsége itthon is a részvényárfolyamok csökkenésnek indulását valószínűsíti. Erről bővebben itt olvashat. A kockázatos rosszabb minőségű, kis részvényektől tehát jó lesz óvakodni, kivéve azoknak a nehézsúlyú spekulánsoknak, akik esésre játszanak, azzal is lehet ugyanis keresni. Erről bővebben itt olvashat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!