Kicsit enyhült a reggeli nyomás a forinton, délelőtt 310-ig nyomták föl az euró árfolyamát, ahol stopok aktiválódtak, ami 311 fölé nyomta a keresztárfolyamot. Utána kicsit kisimult, kiegyenlítettebb a piac, de érdemi erősödést nem tudott véghezvinni a forint, továbbra is 310 körül ingadozik - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Ötvös Mihály, a CIB senior deviza üzletkötője.

A bankközi devizapiacon a forint "normál körülmények" között gyengül. Pánikot inkább az európai oldalon érezni, miután a klíringházak emelték a letéti követelményeket az olasz állampapírokra, ami eladási hulámot idézett elő. Az olasz hozamok szélsebesen közelítik a magyar szinteket,  jelenleg az ötéves olasz papír 7,50, a tízéves 7,25 százalékos hozamszinttel forog, dacára az ECB vásárlásainak.

A kötvényvásárlásokkal ugyanakkor az ECB is egyre nagyobb kockázatot vállal, s a piaci szereplők egyre inkább úgy vélik:  előbb-utóbb el kell ismerni hogy itt is mennyiségi könnyítés van, s a kamatot le kel csökkenteni az EU-ban is nulla közelébe.

A piacon a legutóbbi pletyka egy rendkívüli ECB-meetingről szólt, s egyelőre nem látni hogy mi állítaná meg a hógolyót - fogalmazott az üzletkötő.

Az euró/dollár árfolyam átlépte az 1,3610-nél található támaszt, a következő 1,3570-nél található. Ha az 1,36-os szint alatt zárna akkor további jelentősebb esésre kellene felkészülni, utána ugyanis 1,3365-nél található valamirevaló támasz a grafikonon.

Szokatlan, hogy a pánik ellenére egyelőre sok hivatalos nyugtató nyilatkozat nincsen a döntéshozók részéről - tette hozzá Ötvös.

A risk off, azaz kockázatkerülő hangulatot erősíti, hogy az ausztrál dollár sokat jött lefelé:  ebből a tipikus carry trade devizából is menekülnek, s még a harmatgyenge euróhoz képest is esni tudott.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!