Pánikhangulat Amerikában

Olyan mértékben halmoznak fel készpénzt a befektetők, mint utoljára 2001-ben, a legnagyobb félelemmé egy esetlegesen kialakuló amerikai recesszió lépett elő. Nem lesz kettőnél több kamatemelés idén az Egyesült Államokban, s Európa még mindig viszonylag kedvelt célpont - derül ki a Bank of America Merrill Lynch globális alapkezelői felméréséből.
Napi.hu, 2016. február 17. szerda, 10:25

Nagyon elromlott a hangulat a profi befektetők körében, a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint a szakértők a kezelt portfóliókban már 5,6 százalékra emelték átlagosan a készpénz arányát. Ez olyan magas értéke, amire utoljára 2011  novemberében, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő volatilis időszakban volt példa.

A 198, összesen 591 milliárd dollár befektetéséért felelős portfólió menedzser megkérdezésével készített felmérés szerint a befektetők nagyon defenzívvé váltak egy részvénypiaci lejtmenetre felkészülve. Nem csak a készpénz aránya növekedett meg jelentősen a portfóliókban, de  a szektorválasztás és a portfóliók eszközösszetételei is erre utalnak.

Általában is növekedett a kötvények súlya a részvények kárára, azonban a részvénypiacon belül is a defenzívebb szektorokat részesítik most előnyben a befektetők. Ennek megfelelően csökkentették a bankszektor iránti kitettségüket, míg növelték a közszolgáltatói és a távközlési szektor súlyát.

Nem lesz annyi kamatemelés

Azt, hogy a kötvények kedveltebbé váltak nem csak a biztonságosabb befektetési formák térnyerésének lehet köszönni. A befektetők bizalma azért is nőtt meg az eszközosztály iránt, mivel most már a két hónappal ezelőtt elképzeltnél jóval lassabban növekvő amerikai kamatpályát látnak maguk előtt. Most már döntő többségük azon a véleményen van, hogy kettőnél több kamatemelésre nem kerül sor idén az Egyesült Államokban. Konkrétan 23 százalékuk egyáltalán nem vár további emelést, 33 százalékuk egy, 32 százalékuk két kamatemelésre számít a Fed részéről idén.

Ez meglátszik az elmúlt év kötvénypiac viharai után szárnyukat bontogató kötvényhívőkön is. Míg januárban még csak a megkérdezettek nettó 4 százaléka volt optimista az amerikai 10 éves államkötvényekkel kapcsolatban, addig ez az arány mostanra nettó 20 százalékra emelkedett.

Eközben a részvényektől még nem fordultak el teljesen a befektetők, azokat még mindig nettó 5 százalékuk felülsúlyozza a portfóliókban, januárban 21 százalékos volt ez az arány.

Mindenki ugyanazt shortolja

Az elmúlt hónapok trendjei mellett meggyőződéssel kitartottak februárban is, a felmérés készítői szerint hatalmas short pozíciók figyelhetők meg az energiaszektorban, az olajpiacon, a feltörekvő piacokon, a nyersanyagpiacon és az ipari szektorokban. A leginkább túlzsúfolt - azaz a legtöbb befektető által tartott - pozíciót változatlanul az amerikai dollár vételek jelentik a többi vezető devizával szemben. Ilyen még az olaj shortolása és a feltörekvő részvénypiacok áresésére játszó pozíciók tartása.

A felmérés egyik nagy tanulsága egyébként, hogy a befektetők az S&P 500-as index mozgásától most inkább egyfajta oldalazást várnak. Míg az 1800-as értéket egy taktikai, ugyanakkor technikai szempontból fontos támasz szintnek tartják, addig nem gondolják úgy, hogy az index a közeljövőben át tudná lépni felfelé az 1950 pontos értéket.

Az egyre borúsabbá váló várakozásokat mutatja, hogy 2011 decembere, tehát az európai adósságválság mélypontja óta első ízben negatívvá váltak a globális eredményvárakozások. Azaz a megkérdezettek többsége szerint a következő 12 hónapban csökkenni fognak globálisan a vállalati profitok is.

A piacokat fenyegető legfontosabb - ugyanakkor kisebb valószínűséggel bekövetkező - kockázatnak az amerikai gazdaság esetleges recesszióba süllyedését tartják a megkérdezettek. Ezt követte a sorban egy esetleges csődesemény az energetikai szektorból, vagy a feltörekvő piacokon. Emlékezetes, hogy néhány hónappal ezelőtt még a kínai gazdaság vártnál gyorsabb ütemben történő lassulása volt az, ami miatt a legjobban aggódtak a szereplők.

Európa kivétel

A romló hangulat és a kockázatkerülő üzemmód ellenére az európai tőzsdék változatlanul kedvelt befektetési célpontjai maradtak a profiknak.  A felmérés európai, regionális részének eredményei szerint az itt aktív alapkezelők immár 42 százaléka felülsúlyozza a kezelt portfóliókban a készpénzt, ez a legmagasabb arány 2009 márciusa, a Lehman összeomlásával végződő pénzügyi válság mélypontja óta.

Globálisan nézve viszont kiderül, hogy a szakértők nettó 36 százaléka felülsúlyozza az európai részvényeket, s ezzel ez lett a legkedveltebb régió az összes közül. Ez a Bank of America elemzői szerint arra utalhat, hogy az európai piacok sérülékenyek lehetnek még lefelé, ha a hangulatváltozás a súlyozás csökkenését hozná magával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .