Péntek délután 296,30-nál állt a forint az euróval szemben, ez 0,7 százalékkal volt magasabb a csütörtöki értéknél. A hét utolsó két napján nagyot bukott a forint, hiszen kedden még több hónapos csúcsokat döntött az árfolyam, melynek 285 körül volt a mélypontja. A dollár a hétvége előtt 228,34 forintba került, míg a svájci frankért 238,31 forintot kellett fizetni. A nemzetközi piacon a dollár erősödéséről szólt a pénteki nap, a kereskedés második felében 1,29779-nél állt az euróval szemben, ami fél százalékkal volt alacsonyabb a csütörtökinél.

A forint meglepő bukásának hátterében elsősorban nemzetközi tényezők állnak: a befektetők egyre inkább tartanak a Fed likviditásbőségének leállításától, ezért a feltörekvő piacokról elkezdődött a tőkekivonás. Ráadásul már az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásával kapcsolatos pozitív várakozások sem fűtik a magyar devizát, hiszen a Bizottság szerdán bejelentette, hogy Magyarország június végén kikerülhet az eljárás alól.

A magyar kötvények másodpiacán is folytatódott a rossz hangulat, a hozamok további 5-16 bázisponttal kerültek feljebb. Egyedül a 12 hónapos diszkont kincstárjegyek piacán volt minimális hozamcsökkenés, a tízéves hozam viszont már az 5,5 százalékot is meghaladta. A pénteki nap végén 3,98 és 5,96 százalék között álltak a referenciahozamok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!