Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group bonyolult mérési módszertannal kialakított, évente kétszer közzétett listája ezúttal 87 várost és térséget vizsgál.

A hétfőn bemutatott őszi rangsorban az első két helyen álló Londont és New Yorkot Szingapúr, Hongkong és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még San Francisco, Boston, Chicago, Zürich és Washington.

London rangsorolása már csak egyetlen ponttal előzi meg New Yorkét, ami a Z/yen szakértőinek megjegyzése szerint "jelentéktelen" előny. London az új rangsorban 795, New York 794 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból.

Az áprilisban összeállított előző globális ranglistán London 800, New York 792 pontot kapott, de a Z/Yen szakértői már akkor is azt hangsúlyozták, hogy ez jelentéktelen különbség.

A cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

Ez még csak az előszél, mi lesz még itt!

A hétfőn ismertetett őszi rangsor elemzésében a Z/Yen szakértői kiemelték, hogy jóllehet London öt pontot veszített az előző értékeléshez képest, ebben az eredményben még nem is játszott jelentősebb szerepet a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás, amelyen a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A mostani ranglista összeállításához a Z/Yen június végéig gyűjtötte a befektetői értékeléseket, tehát a referendum után néhány nappal lezárult a felmérés.

A ház azonban a hétfői listához fűzött elemzésében egyenes utalást tett arra, hogy a következő rangsorban már "komoly változások lehetnek", mivel az ennek összeállításához már megkezdődött felmérés júliusban és augusztusban beérkezett befektetői értékeléseiben jelentősen romlott London mint pénzügyi központ megítélése.

Borús, ködös jövőkép

A City leépülésének kockázatára más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet. A világ egyik legnagyobb munkapiaci szolgáltató csoportja, a ManpowerGroup új negyedéves felmérésében megállapította, hogy a City vállalatvezetőinek körében különösen jelentős mértékben gyengült a foglalkoztatási kilátások megítélése a júniusi népszavazás óta.

A Manpower szakértői szerint a Londonban megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek borúlátóan ítélik meg annak az esélyeit, hogy a City bankjai Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is megtarthatják-e a passporting-jogokat, vagyis a kontinentális - főleg az euróövezeti - gazdaságokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási engedélyüket, és ezt jelzi a foglalkoztatási kilátások megítélésének jelentős romlása.

A Manpower hangsúlyozta, hogy a londoni City két legnagyobb kontinentális riválisa, Párizs és Frankfurt máris "udvarol" a City nagy cégeinek, a dublini pénzügyi szolgáltatási állásokra Londonból beadott jelentkezések száma pedig 800 százalékkal ugrott meg a brit népszavazás óta.

A Z/Yen hétfőn ismertetett új globális rangsorában a közép- és kelet-európai mezőnyt Varsó vezeti, a 45. helyen, 633 ponttal a megszerezhető ezerből. A lengyel főváros két helyet előrelépett az előző rangsorhoz képest. Prága viszont 15 hellyel a 72. helyre esett vissza, utána Budapest következik, amely a tavaszi 74. helyről most a 77. helyre került.

A teljes rangsorban a sereghajtó a 87. helyezett Athén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!