Az FTSE-100 0,7, a DAX 1, a CAC-40 0,5 százalékkal erősödött, a Stoxx Europe 600 indexe 0,4 százalékkal került feljebb. A periférián Athén kivételével szintén nyereséges nap volt a pénteki. a milánói FTSE MIB 0,5, a madridi IBEX-35 1,3 százalékot nyert, míg az athéni ASE 0,2 százalékot vesztett.

Az európai piacok pozitív napot zártak, miután befektetők megörültek az amerikai jegybankrendszer (Fed) szeptember végi értekezletéről csütörtökön este megjelent jegyzőkönyvnek, amely azt sugallta, hogy a világgazdasági lassulás láttán a döntéshozók nem tartják sürgősnek a kamatemelést az Egyesült Államokban. A legújabb elemzések "valamikor a jövő évre" teszik az amerikai szigorítást az eddig forgalomban volt, legkésőbb most decemberi konszenzus helyett.

Zárás felé a hét végén szokásos profitkivétel lassította az emelkedést, miután a friss adatokból kiderült, hogy az Egyesült Államok vártnál kisebb deflációt importált külkereskedelmén keresztül szeptemberben, és a Fed egyik vezetője New York-i előadásában továbbra is kitartott a kamatemelés idei "időszerűsége" mellett. Igaz, hozzátette, hogy a gazdaság "lefelé mutató kockázatai sokasodtak" az utóbbi időben.

A befektetők tartanak a harmadik negyedévi vállalati jelentésektől is, így a New York-i tőzsdék megint lemaradtak. A beszámolási szezont hagyományosan megnyitó amerikai alumíniumipari cég, az Alcoa az előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál jóval kisebb, és a piaci előrejelzéseknél is gyengébb eredményt ért el a harmadik negyedévben. Az elemzők átlagosan 4,5 százalékos évi profitcsökkenést jósolnak az S&P 500-ban lévő cégeknek.

A nyugat-európai tőzsdezárás után - kelet-európai idő szerint este háromnegyed 8 körül - a New York-i részvénypiacok fő mutatói vegyes képet mutattak. A Dow Jones ipari átlag (DJIA) az előző napi zárószintje körül ingadozott, az S&P 500-as 0,1 százalékkal esett, míg a Nasdaq 0,2 százalékos pluszban járt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 52,56 dollár volt, 49 centes napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 75 centtel 487,00 dollárra nőtt, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0076 dollárral 1,4002 dollárra apadt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1157,17 dollár volt a csütörtök esti 1144,27 dollár után azonnali szállításra Londonban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!