Meglehetősen rossz negyedéves számokat tett közzé tegnap piaczárás után a Tesla Motors Inc, a jelentést követő prezentáció nyomán mégis jelentősen, több, mint 9 százalékkal tudott drágulni a cég részvénye a zárás utáni kereskedésben.

Az igazított árbevétel 1,75 milliárd dollárt tett ki, míg a piac 1,85 milliárd dollárral számolt. Rossz hír, hogy nem tört meg az immár 5. negyedéve tartó veszteséges időszak, mivel a Tesla a negyedik negyedévben részvényenként 87 centes veszteséget könyvelt el, szemben a várt 16 centes profittal - hívják fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. szakértői.

Ez okoz kétségeket

Elon Musk, a cég alapító vezérigazgatója ugyanakkor idénre úgy számol, hogy a társaság 80-90 ezer autót tud leszállítani vevőinek. Ez azt jelenti, hogy legkevesebb 63 százalékkal kellene növelni éves szinten a leszállítást, ami akár kételkedésre is adhat okot. Ha az elmúlt évek gyakorlatát nézzük, akkor 2014-ben és 2015-ben is több alkalommal visszavágták a várakozást - vélik az Equilor elemzői.

A drágább Model X típussal kapcsolatban elmondható, hogy a késések miatt 2015 utolsó negyedévében csupán 300 darab autót tudtak leszállítani, noha az előrendelések 75 százalékkal ugrottak meg. A Teslánál továbbra sem a gyártás, hanem a leszállítás jelenti a szűk keresztmetszetet, hiszen 2016 tavaszi negyedévére már heti 1000 Model X fog legördülni a gyártószalagról. A Model X-et még nem sikerült akkora költséghatékonysággal gyártani, mint a Model S-t, ugyanis a bruttó eredményhányada az előbbinek 25 százalék volt, míg a Model S-nek 30 százalék. Musk szerint a 2017-es ráncfelvarrással ezen is javítani tudnak.

Erre készülnek

Az olcsóbb típus, a Model 3 érkezése kiemelt figyelmet élvezett. A befektetők számára jó hír, 
hogy a gépjármű végül mégis 2017 év végén érkezhet, miközben az előrendeléseket idén márciustól fogják felvenni. A Tesla eredetileg 2017-re várta az autót, majd 2018-ra csúsztatta az első darabok leszállítását, melyet tegnap ismét visszakorrigált. A Model 3 sikeressége nagyban függ majd az akkumulátor üzem teljesítményétől. A Gigafactory névre hallgató létesítményben 2017-ben indulhat meg a gyártás.

A részvényesek számára további pozitívum, hogy a Tesla 2016-ra már pozitív szabad cash flow-val számol, ami azt jelenti, hogy a beruházások nem fogják teljes mértékben felemészteni a megtermelt készpénzt. 2016-ban 1,5 milliárd dolláros tőkeberuházásra készülnek, de Musk szerint ez nem igényel majd új tőkebevonást, vagy hitelfelvételt, noha a rendelkezésre álló 1,2 milliárd dolláros likvid eszköz önmagában kevésnek bizonyulhat ennek fedezésére, miközben eredménytartalékkal nem számolhatunk - vélik a brókercég szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!