A részvénypiac forgalma 58,2 milliárd forint volt, ez jelentős emelkedés az előző heti - mindössze három kereskedési napból álló - 17,1 milliárd forintos forgalmához képest.

A hét vesztese az OTP volt, a papír árfolyama több mint 5 százalékot esett, de a többi vezető részvény is veszített az értékéből, legkevésbé a Magyar Telekom papírjai érezték meg a tőzsdei pánikot, ezek mindössze 0,5 százalékot estek.

Hétfőn folytatódott az előző héten kezdődött eladási hullám a világ részvénypiacain. A kínai gazdasági növekedés lassulása miatti félelem és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő kamatemelésével kapcsolatos bizonytalanság miatt csökkentek a globális tőzsdeindexek, amelyek reggel 6-7, záráskor 3-4 százalékos mínuszban voltak. A BUX a heti legnagyobb - 22,8 milliárd forintos - forgalomban közel 250 pontot esett.

Kedden a budapesti börze a nemzetközi részvénypiacokon tapasztalt kedvező hangulat nyomán emelkedett. A forgalom az augusztusi szintekhez képest kiemelkedő volt, bár a hétfőinek pont a felét - 11,4 milliárdot - tette ki. A korábbi napok pánikszerű eladásait követően korrigáltak felfelé a piacok, a magyar piac is felülteljesítő volt azzal, hogy a BUX több mint 600 pontot emelkedett.

Szerdán a reggeli nagyobb, 2-3 százalékos esést követően inkább felfelé mozdult a kereskedés az európai piacokon, amelyek így egy százalék körüli mínuszban zártak a nap végén. Ennek megfelelően a magyar piacon is vegyesen zártak a részvények, a Mol és a Magyar Telekom pluszban tudta befejezni a kereskedést. A BUX 200 pontot esett.

Csütörtökön 300 ponttal emelkedett a BUX, a forgalom a szerdai 9 milliárd után 8,5 milliárd forintra esett.

Pénteken, amíg az európai tőzsdék megnyugodni látszottak - enyhén emelkedtek, vagy kisebb eséssel zárták a napot -, addig a magyar börze alulteljesített. Igaz, a hét elejei esés is nagyobb volt az európai tőzsdéken. A BUX közel 200 pontot esett, miközben a forgalom a heti legalacsonyabb, 6,4 milliárd forint volt.

Az OTP 5335 forinton zárta a hetet, ez 300 forinttal, 5,32 százalékkal alacsonyabb az előző heti záró áránál. A Mol egy hét alatt 3,52 százalékkal gyengült, 13 988 forintot ért pénteken záráskor. A Magyar Telekom 0,5 százalékos veszteséget szenvedett el, 395 forintra esett az árfolyama. A Richter-részvények értéke 2,64 százalékkal 4240 forintra csökkent. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,39 százalékkal, 1647,37 pontra esett az elmúlt héten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!