Péntek délután - itteni idő szerint röviddel fél három előtt - Katalónia elnöke bejelentette, hogy a tartománynak kormányzati segítségre van szüksége, mert kezdenek kifogyni az adósságuk finanszírozásához szükséges forrásból.

A rossz hír nyomán megpróbálták kiütni az 1,25-ös szintet az euró/dollár árfolyamban, az 1,2522-es technikai ellenállást sikerült is átvinni, de 1,2507-nél visszapattant - kommentálta az eseményeket Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője. Ezzel párhuzamosan a forint is gyengült az euróhoz képest, az árfolyam 301,60-ra ugrott, majd röviddel három óra előtt 301-re korrigált. Ugyanekkor az EUR/USD 1,2515-ön járt, az EUR/CHF 1,2010-en forgott, ami 240,50 forintos dollárnak és 250,50-es svájci franknak felelt meg. A zloty kevésbé hektikusan reagált, mint a forint, az euróhoz mért jegyzés 4,36-on állt.

Nem érdekel minket, hogy honnan, de pénzre van szükségünk, hogy a kifizetéseinket teljesíteni tudjuk a hónap végén - fogalmazott Artur Mas, Katalónia elnöke külföldi újságírók előtt. A gazdaság nem tud talpra állni, ha nem fizetjük ki a számlákat - tette hozzá.

Katalónia és Valencia a két legeladósodottabb régió, ezek adják a spanyol tartományok idén lejáró adósságának 60 százalékát. A két tartomány finanszírozási igénye több mint 10 milliárd eurót tesz ki ebben a negyedévben és több mint 8 milliárd eurót 2012 második félévében.

Katalónia a spanyol GDP ötödét adja és idén több mint 13 milliárd eurónyi adósságot kell refinanszíroznia. Az összes spanyol tartomány finanszírozási igénye erre az évre 36 milliárd euró, a jóváhagyott 15 milliárd eurós hiány mellett.

A központi kormányzat egy speciális hitelkeretet biztosított a régiók számára az úgynevezett hivatalos hitelintézeten (ICO) keresztül, amiből Katalónia két milliárd eurót kapott. Az ICO forrásai azonban kifogytak júniusban, a kormányzat pedig ígéretet tett arra, hogy egy új mechanizmust dolgoz ki a tartományok adósságainak finanszírozására - ez viszont még nincs meg.

Mas szerint a spanyol kormánynak úgynevezett Hispanobonos kötvényeket kellene kibocsátania a tartományok segítésére, ezek kamatát a tartományok adósságfinanszírozásához szükséges más piaci forrásokra fizetendő kamatok átlagán állapítanák meg. Spanyol kormányzati források viszont a Rerutersnek azt mondták, hogy Luis de Guindos gazdasági és Cristobal Montoro pénzügyminiszter elképzelései eltérnek a tartományok adósságának finanszírozási mechanizmusának végső formájáról.

Az S&P Katalónia adósbesorolását 4 szinttel vágta le május elején, a jelenlegi BBB- csak egy szinttel van a bóvli szint fölött. A Fitchnél egy pár szittel jobb, BBB+ a tartomány besorolása.

Katalóniának a GDP arányos adósságát tavaly 1,3 százalékra kellett volna csökkentenie, de a tartományi kormányzat ezt a hiánycélt majdnem háromszorosával túllépte. Ebben az évben a 1,5 százalékos deficitcél elérésével küzdenek, jóllehet közgazdászok ennek elérését lehetetlennek tartják annak fényében, hogy a spanyol gazdaság idén körülbelül 1,5 százalékkal zsugorodik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!