Kilenc év börtönre és 9,1 millió dollárnyi büntetés megfizetésére ítélték a híres hedge fund, az SAC Capital portfólió menedzserét bennfentes kereskedésért. Az eljárás során, amelyben a hatóságok elsősorban az SAC Capital alapítóján, a neves befektető Steve Cohenen próbáltak fogást találni a most elítélt Mathes Martoma nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, s terhelő adatokkal szolgálni volt főnökére.

Az ítélet alapjául szolgáló szövetségi iránymutatások szerint Martoma 15 és 20 év közötti büntetést is kaphatott volna, tekintve a bennfentes kereskedéssel szerzett profit nagyságát - írja a Financial Times. Martoma ügyvédjei kérték az enyhébb büntetés kiszabását, mondván, az ügyben érintett eset egyedi volt, s a három gyermekes családapa nem érdemel ilyen súlyos büntetést.

Az ügyben eljáró szövetségi bíró végül arra hivatkozva szabott ki enyhébb ítéletet, hogy a szövetségi ajánlás a büntetés időtartamára vonatkozóan nem kötelező érvényű. Úgy vélte, 15-20 év kiszabása jóval több lenne, mint ami szükséges, ugyanakkor fontosnak tartotta a szigorú büntetést. Nem hagyhatom és nem is hagyom figyelmen kívül a tényt, hogy a bennfentes ügylettel megszerzett több százmilliós nyereség jóval magasabb annál, mint amit valaha is láttunk ilyen típusú ügyben - mondta a bíró a lap szerint.

Toplistás lett

A kilenc évvel Martoma a bennfentes ügyekben kapott börtönbüntetések toplistájára ugyan felkerült, azonban voltak már ennél hosszabb időtartamra szóló ítéletek is. Matthew Klugert, egy vállalati felvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó ügyvédet korábban 11 év börtönbüntetésre ítéltek bennfentes kereskedésért, 2011-ben pedig Raj Rajaratnam, a Galleon nevű hedge fund alapítója 12 évet kapott.

Az ítélet előtt az ügyészek még egyszer megpróbálták Martomát meggyőzni arról, vallja magát bűnösnek és tanúskodjon volt főnöke, Steve Cohen ellen, cserébe azt ígérték, hogy rövidebb büntetés kiszabását kérik az általuk a történelem legjövedelmezőbb bennfentes kereskedésének titulált ügyben.

Martoma lakásába 2011-ben érkeztek FBI ügynökök, s a hedge fund menedzser akkor a letartóztatás hírére elájult, azonban ennek ellenére később megtagadta az együttműködést a hatóságokkal. Martonát kétrendbeli értékpapír csalással vádolták, valamint azzal, hogy egy klinikai tesztelés alatt álló Alzheimer gyógyszerről próbált meg bizalmas információkat megszerezni a tesztben eljáró orvosoktól

Az ítélet szerint Martoma 2008 júliusában egy vasárnapi napon kapott információkat arról, hogy a tesztelés alatt álló gyógyszer nem fog megfelelni az teszt előírásainak. Az információs birtokában a SAC eladta teljes, 700 millió dollárt érő részénycsomagját a gyógyszer kifejlesztésében résztvevő Wyeth and Elan nevű cégben, s arra fogadott - mint kiderült helyesen -, hogy a részvény árfolyama a hír bejelentése után esni fog. Ezzel 275 millió dollárt keresett az alapnak.

Bár Steve Cohent az eljárás során nem helyezték vád alá, az általa alapított SAC tavaly már 1,8 milliárd dollárnyi büntetést fizetett egy bennfentes kereskedési ügyben - emlékeztet a a Financial Times. Martoma kollégáját, Michael Steinberget, az SAC egy másik portfólió menedzserét korábban azért ítélték el, mivel Dell és Nvidia részvényekkel kereskedett azután, hogy birtokába jutottak azok eredményei a hivatalos nyilvánosságra hozatal előtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!