Az FTSE-100 0,3 százalékot esett, míg a DAX 0,6, a CAC-40 0,5 százalékot emelkedett. A Stoxx Europe 600 indexe 0,2 százalékos nyeresgében zárt. A periférián is vegyes volt a kép: a milánói FTSE MIB 0,1, az athéni ASE 0,5 százalékot esett, míg a madridi IBEX-35 1,2 százalékos nyereséget ért el a nap végére.

A múlt hét végén az irányadó tőzsdemutatók több mint másfél hónap után először ismét a tavaly év végi szintek fölött zártak, miután a kínai jegybank meglepetésszerűen csökkentette alapkamatát, majd az Európai Központi Bank (ECB) elnöke utalásokat tett arra, hogy az ECB belátható időn belül valódi mennyiségi enyhítésbe kezdhet, állampapírok elsődleges piaci vásárlásával.

A lendület ugyan lassult hétfőn, de segített az is, hogy a német Ifo gazdaságkutató intézet novemberi üzleti hangulatmutatója javulást jelzett hathavi szakadatlan romlás után.

A nap nyertesei a bankrészvények voltak az ECB mennyiségi enyhítésébe vetett egyre nagyobb remények miatt. Az emiatti eurógyengülés kedvezett az autóipari részvényeknek is.

A nap végére a dollár térnyerése megállt, mert a befektetők ugyanis óvatosak az amerikai harmadik negyedévi GDP-adat első felülvizsgálata előtt. A biztosítók és az olajipari szolgáltató cégek részvényeit vállalategyesülési hírek támogatták.

A londoni tőzsdét az ott jegyzett nyersanyag- és olajipari cégek nagy száma miatt fékezte, hogy az ipari fémek és az olaj ára hétfőn napközben újra lefelé tartott. A befektetők arra számítanak, hogy a kőolajexportáló országok szervezetének (OPEC) e heti értekezlete elutasítja egyes latin-amerikai tagországok termeléscsökkentésre szóló javaslatát. Estére a kőolaj árcsökkenése is megállt.

A New York-i üzletmenetet lassította az előzetes felmérés arról, hogy az amerikai szolgáltatások teljesítménymutatója erős, de az októberinél lassúbb növekedést jelzett novemberről.

Az európai zárást követően, kelet-európai idő szerint este 8 óra körül a Wall Streeten éppen nyereségben álltak a fő indexek: a Dow 0,1, az S&P 500 0,3, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos pluszban volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!