EUR
313.59
USD
281.57
BUX
26521.19 -2.10%
OTP
6811 -1.93%

Rég nem látott mínuszok jönnek Budapesten

A héten felpörög a gyorsjelentési szezon a Budapesti Értéktőzsdén, szerdán jelent a Mol és a Magyar Telekom. A várakozások szerint a Mol hatalmas veszteségről fog beszámolni, s ezzel BUX nagy cégeinek összesített profitja negatív lehet, erre utoljára egy éve volt példa.
Napi.hu, 2016. február 22. hétfő, 12:21

A héten felgyorsulnak az események a Budapesti Értéktőzsdén, szerdán teszi majd közzé tavalyi negyedik negyedéves számait a Magyar Telekom és a Mol is. Ezután már csak az OTP március 4-i gyorsjelentése marad, hogy mérleget lehessen vonni, hogyan is sikerült a BUX indexben szereplő legnagyobb cégek tavalyi utolsó negyedéve.

A BUX nagy cégeinek összesített eredménye az elemzők várakozásai szerint negatív lehetett a tavalyi év utolsó három hónapjában, a négy nagy nettó profitja mínusz 160 milliárd forint lehetett ebben az időszakban. Ilyenre utoljára 2014 negyedik negyedévében volt példa - hívta fel a figyelmet Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető részvénystratégája.

A számviteli mínuszért a Mol lesz okolható a várakozások szerint, az olajipari cég ugyanis várhatóan hatalmas leírásokat hajt végre a negyedévben. Az iraki Akri-Bijeel blokkal kapcsolatos leírások, az északi tengeren 100 dolláros olajárak mellett vásárolt kutatási licenszek és eszközök leírása, a szíriai kitettség leírása és a készletátértékelések összesen 1 milliárd dollárt meghaladó (egyes becslések szerint 1,5 milliárd dollárt is elérő) veszteséget hozhat a cégnek.

Ugyanakkor működési szinten kiválóan teljesíthet az olajcég, köszönhetően az egészséges szinten maradó finomítói marzsoknak, ha nem lennének a leírások, akár 150 milliárd forintos eredményről is jelenthetne a társaság. Az egyszeri tételektől tisztított nettó eredménye így olyan magas lehet a cégnek, amire az elmúlt években nagyon ritkán volt példa.

Ez a szektor most jobban járt

A Magyar Telekom várhatóan közel duplázza majd eredményét. Ez azonban bár növekedési ütemben jól hangzik, azonban az abszolút számok tekintetében már nem lesz akkora produkció, tekintve, hogy az a 2014-es negyedik negyedévben mindössze 1,5 milliárd forintos nettó eredményt ért el a cég - hívta fel a figyelmet Miró. Ennek ellenére a cég kedvező folyamatokról számolhat majd be, hiszen tavaly év közben több áremelést is sikerült végrehajtania. A mobil és a vezetékes szegmensben egyaránt a bevételek növekedésével számolnak az Erste elemzői, azonban az igazán kiugró számokat az IT szegmens mutathat, itt a forgalom 16 százalékos bővülése sem elképzelhetetlen.

A Telekom-csoport teljes árbevétele 2 százalékkal, 169 milliárd forintra bővülhetett, az EBITDA éves szinten 2,7 százalékkal lehetett magasabb, mint 2014-ben. Az üzemi eredményben viszont nem lesz érzékelhető ilyen javulás, ennek oka elsősorban az, hogy a frekvencia aukciókon drágán volt kénytelen vásárolni a csoport, s ez az amortizáció jelentős növekedését vonta maga után. Az üzemi profit így éves szinten akár 7 százalékkal is csökkenhet a cégnél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.22 17:41

Azok a leírások, kétségbeejtő!

Szegény MOL, elfüstölt 1-1.5 milliárd dollár ( a leírást dollárban látjuk ), ami, ha nem lenne, akkor 150 milliárd Ft-os nyereség is lehetne ( a nyereség már forintban jelenik meg ).

Ha a leírás 300-450 milliárdját a nyereség 150 milliárdjával összevetjük, akkor 450-600 milliárd Ft-os eredményről beszélhetünk.

Az pedig szép - lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .