Az Európai Bankfelügyelet az Európai Központi Bankkal együtt nyilvánosságra hozta a részleteit annak a stressztesztnek, amelyben a felügyeletük alá tartozó bankok ellenálló-képességét vizsgálják a következő három évben az unió pénzügyi rendszerét leginkább veszélyeztető fenyegetésekkel szemben. A teszt készítői kíváncsiak arra, milyen hatással lenne egy nagy sokk a felügyelt intézmények mérlegére

A korábbi stresszteszteket, amelyeket 2010-ben és 2011-ben végeztek meglehetősen sok kritika érte, mondván: az abban vizsgált forgatókönyveknek nem nagyon sikerült leképeznie a valóban bekövetkező események kockázatát, s így nem sikerült kiszúrni azokat a bankokat, amelyek később valóban bajba kerültek. Az ECB idén novemberben készül átvenni mintegy 130 bank felügyeletét, a mostani stresszteszt ennek az egyik előkészítő lépését jelenti. A Bloomberg szerint a mostani teszt jobban reflektál majd a valós kockázatokra - mint például az ukrajnai események -, s ezáltal várhatóan a befektetők részéről is nagyobb bizalom övezi majd a vizsgálat eredményeit.

A rettenetes és az iszonyatos

A bankokat fenyegető potenciális negatív sokkok közül vizsgálják többek között a kereskedelmi ingatlanok piacának esetleges összeomlás és egy kelet-közép-európai devizaválság hatásait is - áll a bankfelügyelet közleményében. A fejlett gazdaságokkal kapcsolatban a forgatókönyvek között szerepel az is, hogy mi történne, a Japán vagy az amerikai gazdaság növekedése 5-6 százalékponttal elmaradna a jelenleg várttól.

A számítások szerint ezeknek a sokkoknak a hatására potenciálisan 7 százalékponttal lehetne alacsonyabb az eurózóna GDP növekedése a jelenleg vártnál, ami egy 5 és 6 százalék közötti GDP-visszaeséssel járó recesszióhoz vezetne. A teszt arra is választ keres, hogyan viselnék a bankok a lakáspiaci árak 14, illetve a részvénypiacok 19 százalékos zuhanását.

Az ilyen peremfeltételek mellett futtatott stresszteszt totális fordulatot jelent a korábbiakhoz képest. Figyelembe veszi a a bankok mérlegében rejlő szinte összes potenciális kockázatot - mondta a hírügynökségnek Fabrizio Bernanrdi, a Fidentiis Investment szakértője. Sokkal komplexebb és szigorúbb, mint a 2011-es vizsgálat, amely csak az államadósság válság hatásait vizsgálta és legrosszabb esetként mindössze 0,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolt.

Betömi a lyukakat

A stresszteszt immár a harmadik lépése lesz az ECB közel egyéves, az eurózóna bankrendszerét érintő vizsgálatának. A bank tisztségviselői szerint eredményeinek hitelességét tovább növelheti a korábban lefojtatott eszközminőségi vizsgálat is. A teszt összesen 124 bankot érint - ez a teljes európai bankrendszer több, mint felét jelenti. A május végén kezdődő teszt eredményeit október végén hozzák nyilvánosságra.

Egy dolog a bankok gazdálkodásán tátongó lyukak feltárása és egy másik, hogyan tömik be ezeket - hívja fel a figyelmet Nigel Cassidy, a BBC pénzügyi szakírója. Az európai bankunió létrejöttével ez a teher a kormányokról átkerül a pénzintézetek részvény- és kötvénytulajdonosainak vállára. A német és francia bankoknak hamarosan csatlakozniuk kell görög, portugál és spanyol társaikhoz, amelyeknek elsősorban befektetőiktől kell friss pénzt kérniük, ha úgy alakul.

A stresszteszttel kapcsolatos legnagyobb aggodalom - a feltételek megszigorítása után - ugyanakkor az, hogy mit kezdenek a szabályozó hatóságok azokkal a pénzintézetekkel, amelyek elbuknak a vizsgán és képtelenek emelni tőkéjüket. Akárhogy is nézzük, Európában összességben eurómilliárdok hiányoznak ahhoz, hogy az illetékesek kezelni tudják a bankrendszer - egy a 2008-as leolvadáshoz hasonló - összeomlását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!