Az eurót délután fél öt körül 314,10 forinton jegyezték a reggeli 317 feletti szintek után. A dollár 236,45 forintot ért, 1,3294 dolláros euróárfolyam mellett. Egy svájci forintért 254,20 forintot kértek.

A leminősítés utáni első pánikban mindenki mindent eladott, utána viszont elkezdett visszaerősödni a forint. A visszapattanásban benne volt egyrészt, hogy már számolt a piac a leminősítéssel, másrészt az egyre erősödő kamatemelési várakozás, aminek hatására a forint shortolásának megemelkednének a költségei - jellemezte a pénteki kereskedelmet a Napi Gazdaság Online-nak Földi Balázs, a Commerzbank Treasury üzletágának vezetője.

A piacon voltak olyan pletykák, hogy a forint erősödésében benne lehetett az MNB is, ám ezt Földi nem tartotta valószínűnek. Az a hír viszont segíthette a forintot, hogy a kormány 11 közgazdásszal megbeszélést folytatott pénteken.

Pénteken a magyar állampapírok hozama jelentősen megugrott, amire a Commerzbank szakembere szerint elképzelhető, hogy a keddi kamatdöntő ülésen a jegybank egy jelentősebb, akár 1-1,5 százalékos kamatemeléssel reagál.

A magyar cds-felárak is jelentős emelkedést mutattak: napközben a 2009 márciusi csúcsértéknek számító 638 bázispontos értéket meg is haladta, hiszen a kockázati felár a pénteki kereskedésben a 645-ös szinten is járt. A nap végére viszont e rekordszint alá, 636 bázispontig húzódott vissza.

Az amerikai piacon pénteken csak rövidített nyitvatartás volt, ami azt is valószínűsíti, hogy a tengerentúlon még teljes egészében még nem reagálták le a magyar eseményeket. Emiatt Földi elképzelhetőnek tartja, hogy ez a hétfői kereskedésben még jelentősebb gyengülésben még megnyilvánul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!