Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Dow Jones index 1,12 százalékkal, 17 387,37 pontra emelkedett, az S&P 500-as mutató 1,15 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq Composite mutató 1,41 százalékkal nőtt és 4630,74 ponton zárt, ami a legmagasabb érték 2000 márciusa óta.

A héten az S&P 2,7 százalékkal, a Nasdaq 3,3 százalékkal nőtt. A Dow Jones 3,4 százalékos nyereséget könyvelhetett el, ami a legjobb heti teljesítmény 2013 januárja óta.

Ez kiváló teljesítmény a New York-i tőzsdétől, különös tekintettel arra, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta az egyik legvolatilisebb hónapját élte át októberben, amelyet masszív eladások és az árfolyamokat rekordmagasságba repítő vásárlások egyaránt jellemeztek. A szeptember közepén kezdődött gyengélkedés októberre is átterjedt: a gyenge európai növekedés, a nyomott olajárak és néhány kedvezőtlenebb amerikai makroadat miatt megrémült befektetők fejvesztve menekültek a tőzsdéről, majd tértek vissza a kedvező vállalati eredmények és makrohírek után.

Pénteken a japán jegybank váratlanul növelte eszközvásárlási programját. A döntés két nappal azután született, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve úgy határozott, hogy október végével megszünteti a gazdaságösztönző céllal folytatott kötvényvásárlási programja havi keretösszegének utolsó 15 milliárd dolláros tételét is. A japán jegybank viszont több mint másfél év után először ismét növelte saját eszközvásárlási programját, 30 billió jennel évi 80 billió jenre (725 milliárd dollár).

A péntek délután közölt amerikai adatok vegyesek voltak. Szeptemberben a személyi jövedelmek az előző havinál és a piaci várakozásnál kevésbé nőttek, a lakossági fogyasztás pedig a várt lassuló növekedés helyett csökkent, hét hónapja először. Bizakodóbbá vált viszont októberben a fogyasztói hangulat szeptemberhez képest, és a Chicago környéki feldolgozóipar teljesítménynövekedése is meghaladta a várakozást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!