A várakozásoknál magasabb nettó profitot ért el a Raiffeisen Bank az első negyedévben, így erős negyedévet zárt a bank, ugyanakkor ez még mindig jelentős, több mint 70 százalékos visszaesést jelent a tavalyi évhez képest. A 865 millió eurós profit eléréséhez azonban az is kellett, hogy a várakozásoknál 10 százalékkal kevesebb, azaz 220 millió eurót tegyenek félre céltartalékolásra. Talán pont ez okozhatta, hogy a jó nemzetközi hangulatban csak fél százalékot erősödött a nyitás után a részvény árfolyama.

Ráadásul a Raiffeisen tőkehelyzete nem javult érdemben, a leginkább figyelt Core Tier 1 ráta 10,6 százalékon állt a negyedév végén, míg egy évvel korábban 10,7 százalék volt. E mellet a piac legnagyobb félelmét sem zárta ki a bank menedzsmentje, szerintük ugyanis még mindig lehetséges, hogy tőkeemelésre kényszerül a bank, ami a részvények hígulásával jár együtt.

A bank 90 napon túli nemfizető hiteleinek (NPL) aránya 9,9 százalék lett, ami 1 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Igaz az előző negyedévhez képest ugyanennyivel már csökkent ez az érték. A hitelportfóliót jobban megvizsgálva még mindig a bank ukrán hitelállománya a legrosszabb, itt ugyanis a hitelek mintegy 35 százaléka került a nemfizető kategóriába. Ukrajna után azonban rögtön Magyarországon következik, itt 28,3 százalék az NPL ráta. Szlovákiában az adósoknak csak 1,1 százaléka nem fizet, amivel a legjobbnak számítanak a csoporton belül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!