A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. március 5-én vette ki a pénzét a Quaestorból, tehát négy nappal azelőtt, hogy a cég (mint később kiderült, ál-)öncsődöt kért volna - írja a 444.hu a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közölt információkra hivatkozva.

A külügy a cikkben cáfolta, hogy bennfentes információkkal rendelkeztek volna a közelgő Quaestor-csődről, a "piaci folyamatokat figyelve, és azt, ami a brókercégeknél történik" jutottak el arra a következtetésre, hogy ki kell szedni a pénzt a Quaestorból - írja  a hírportál. (Frissítés: a tárca később egy nagyobb közleményben is reagált, ez részletesen itt olvasható.)

A Külügy felügyelete alá tartozó Eximbank Zrt. nem vezetett számlát és nem volt semmilyen pénzpiaci kapcsolatban a Quaestorral, viszont a KKM igen. Ugyanis éppen a Quaestort választották annak az értékpapír-számlának a vezetésére, amelynek segítségével az állam tőkét emelt az Eximbankban (ez a költségvetés szerint 18 milliárd forint).

A szintén a KKM alá tartozó Nemzeti Kereskedőház (NMKH) Zrt. éppen két éve, 2013 márciusában kötött szerződést a Quaestorral, ahol egy értékpapír-számlát vezettek. Ezen idén március elején 3,8 milliárd forint volt, és a szerződés szerint csak állampapírt tarthattak rajta. A külügy 444.hu-nak küldött válaszából az következik, hogy összesen (Eximbank tőkeemelés + MNKH számla) 20 milliárd forintot meghaladó állományt vezettek a Quaestornál, amit aztán néhány nappal a csőd előtt kivettek onnan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!