A Goldman Sachs nyilvánosságra hozta legfontosabb jóslatait 2013-ra. E szerint az S&P 500-as részvényindex jövőre 1575 pontig emelkedhet, ezzel elérné 2007-es csúcsát, ami a jelenlegi szintekről még mintegy 12 százalékos drágulást jelentene. Az index szerintük három hónapon belül eléri az 1450-es, fél éven belül pedig az 1500 pontos szintet. A részvényárfolyamok emelkedéséhez a stabil amerikai vállalati profitnövekedés adhatná a hajtóerőt.

A befektetési bank elemzőinek véleménye szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek árbevétele 4 százalékot meghaladó mértékben bővülhet 2013-ban és 2014-ben egyaránt, a nyereségük több, mint 6 százalékkal bővülhet. Ennek eredményeként az index átlagos P/E hányadosa a jelenlegi 13,2-es szintről 13,8-re emelkednek. Szerintük az idei évre jellemző politikai környezet, amely visszafogta a vállalatok kockázatviselési hajlandóságát jövőre enyhülni fog, az amerikai költségvetési szakadék elkerülhető, azonban adóemelések és a költségvetési kiadások csökkentése várható az Egyesült Államokban. Az amerikai gazdaság véleményük szerint jövőre 1,9 százalékkal, 2014-ben pedig 2,9 százalékkal növekedhet.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A következő egy évben a sikeres befektetési stratégiák kidolgozásához az alábbi előrejelzésekkel kívántak segíteni a Goldman elemzői. Szerintük a részvényárfolyamok felül fogják teljesíteni az amerikai kincstárjegyek által biztosított hozamot, s ezen belül is a ciklikus szektorok fognak jobban teljesíteni a defenzív szektorokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy inkább a nyersanyagszektorban, az iparvállalatok között és az informatikai cégek részvényei között kell keresni a vételre jelölteket, míg a távközlési és egészségügyi, gyógyszeripari részvények rosszabbul fognak teljesíteni. Ezen felül olyan cégekbe érdemes fektetni, amelyek magas kitettséggel rendelkeznek Brazília, Oroszország, India és Kína irányában.

A világgazdaság a bank szakértői szerint jövőre kiegyensúlyozott növekedés előtt állhat, ugyanakkor a világ vezető jegybankjai részéről további, nem hagyományos lazítási akciók jöhetnek. Az amerikai lakáspiac stabilizálódhat és lassan növekedésnek indulhat. Az európai adósságválságnak ugyan még lesznek visszatérő momentumai, jövőre azonban ez már nem okoz majd akkora megrázkódtatásokat a piacon, mint idén. Az eurózónában egyre nagyobb lesz az eltérés a "mag" országok és a periféria országok növekedése között. Szerintük egyes feltörekvő országok növekedése lassan kapacitáskorlátokba ütközhet, eközben a feltörekvő piacokon belül éles különbségek lesznek egyes országok teljesítménye között. A kínai gazdaság stabilan növekedhet, azonban nem tér vissza a korábban tapaszalt bővülés üteme.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!