Viszonylag pontos elemzői becslések születtek az elmúlt negyedévről a Mol eredményére. Az olajcég 95 milliárdos EBITDA-ja, 28,6 milliárdos üzleti eredménye és 24 milliárdos nettó eredménye minimális különbségekkel megegyezik a portfolio.hu elemzői konszenzusában szereplő értékekkel (újrabeszerzési árakon számolt tiszta értékek), amelyek rendre 97,5, 30 és 23,75 milliárd voltak. A nettó jelentett eredmény értéke az egyetlen, amely kicsit magasabb a becsültnél, a másik kettő inkább némileg alacsonyabb.

Az olajtársaság a korábbiaknál is gyengébb negyedévet zárt, ami nem meglepetés ugyan a befektetők számára, de vélhetően örömre sem ad okot. Az EBITDA 17, az üzleti eredmény 21 százalékkal csökkent visszaigazolva az elmúlt időszak árfolyamcsökkenését. Az elmúlt negyedévben az olajtársaságnak nem sok oka lehetett az örömre a külső körülményeket tekintve. A gyorsjelentéshez fűzött elnök-vezérigazgatói mondatok - "mind a downstream, mind az upstream területén jó úton haladunk, bár idő kell hozzá, hogy a változások éreztessék pozitív hatásukat" - arra utalnak, hogy a befektetők számára inkább a jövő mint a jelenlegi számok adhatnak okot elégedettségre.

Fordulópont a kitermelésben, downstream hatékonyságnövelés

A társaság gyorsjelentésében megjelent egy új elem, a stratégiai kitekintő éppen erre vonatkozóan közöl információkat. E szerint a kitermelés szintje már elérte a fordulópontot, a második félév már pozitív elmozdulást hoz majd a jelenlegi 92 ezer hordó olajegyenértékről 96 ezer hordóra. Jövőre ez az érték már 105-110 ezer hordóra várható, 2018-ra pedig már 125-135 ezer hordóval számol a társaság. A társaság célja a jövőben a készletpótlási arányt 100 százalékos szintjének elérése, amely reálisnak tűnik figyelembe véve, hogy a közeljövőben Irak kurdisztáni régiójában, Kazahsztánban és az északi-tengeren is jelentős készletkönyvelések várhatók.

A Downstream szegmens várakozásaik szerint 2013-hoz hasonlóan továbbra is kihívásokkal teli környezettel szembesül majd, tehát a belső hatékonyságnövelés továbbra is kiemelkedő jelentőségű lesz. A cél 2014-re 100 millió USD-t meghaladó javulás elérése, így a teljes program során 500-550 millió USD költségmegtakarítást és árbevétel növekményt érnének el 2011-hez képest.

A kitermelés csökkent

A gyenge eredményeket az upstream (kutatás és kitermelés) területén láthatólag elsősorban a horvát piacon bekövetkezett fejlemények okozták, talán nem függetlenül az INA sorsának bizonytalan alakulásától. A horvátországi szabályozói környezet miatt a társaság a korábbinál alacsonyabb áron értékesíthet gázt. Emiatt 20 százalékkal volt alacsonyabb az átlagos realizált gázár mint az előző év hasonló időszakában, negatívba fordítva a teljes realizált szénhidrogén értékesítésiár-alakulást annak ellenére, hogy a kőolaj értékesítési ár több mint 12 százalékkal volt magasabb. Eközben a bányajáradék mértékét megduplázták 5-ről 10 százalékra.

Ebben a most jelentkezik a Baitex mező 49 százalékának értékesítéséből származó termeléscsökkenés is, ami az egyik oka volt, hogy a negyedévben már csupán 92 ezer hordó volt a napi kitermelési szint. Ez évek óta a legalacsonyabb érték a magyar olajtársaságnál és további hét százalékos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest. Az előző év hasonló időszakával összehasonlítva pedig már 13,4 százalék a visszaesés az akkori 106 ezer hordóról. Az említett értékesítésen - amelyen azért a Mol vaskos milliárdokat nyert a korábbi időszakban és ráadásul némileg csökkentette is oroszországi kitettségét, ami az Oroszországot sújtó egyre szigorúbb szankciók időszakában nem tűnik rossz döntésnek - túl a termelésvisszaesés oka az érett magyarországi és észak-adriai (Horvátország) mezők csökkenő hozzájárulása, valamint alacsonyabb Mol-ra jutó rész a kurdisztáni termelésből. Mindezekkel a divízió tiszta teljesítménye alig érte el a 60 milliárd forintot, 25 százalékkal elmaradva a tavalyi év hasonló időszakától. Ez az elemzői várakozásokat is jóval alulmúlta.

A downstreamben az INA a nehezék

A downstream eredmény is elmarad az elemzők által várttól, a tisztított újrabeszerzési árakkal számolt üzleti eredmény csak 28,6 milliárd forint szemben a várt 30 milliárddal. Ráadásul ez 35 százalékos csökkenés az előző év hasonló időszakának értékéhez képest. A nehezék itt is láthatólag az INA volt, a Mol csoport nélküle ugyanis csupán 17 százalékkal teljesített volna kevesebbet. Az INA újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 8 milliárd forinttal,  mínusz 6 milliárd forintra csökkent.

A kedvezőtlenebb eredmény mögött elsősorban a romló külső környezet valamint a 2 százalékkal csökkenő értékesítési volumen, a növekvő finomítói saját felhasználás és veszteség állnak (ez utóbbiak jól mutatják, hogy a tulajdonosi huzavona miatt elmaradó vagy késő beruházások mekkora kárt okozhatnak az elavult technológiával dolgozó horvát finomítóknak).

A legnagyobb negatívum vélhetően mégis a gázolajárrés 19 százalékos csökkenése volt, amit közel sem tudott ellensúlyozni a valamelyest emelkedő olajár. Negatívan hatott még a Slovnaft finomító tervezett nagyleállása is. Ugyanakkor duplázott a petrolkémia 8 milliárdos újrabeszerzési árakkal számolt tiszta EBITDA-t érve el.

A gázszegmens viszont jobban teljesített az elemző által vártnál, a 16 milliárdos EBITDA 16 százalékos javulást jelent az előző év második negyedévéhez képest és sokkal jobb az elemzők által várt 11,3 milliárdnál. Az előző negyedévhez képest kiemelkedő a javulás, amit az INA gázkereskedő vállalata készleteinek előző negyedévi kényszerértékesítése okozott (az akkor 19,4 milliárd mínuszt jelentett).

(A szerző rendelkezik Mol részvényekkel)

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!