Klasszikus bikacsapdát épít az amerikai részvénypiac, ez ahhoz vezet majd, hogy a részvényár emelkedésben bízó befektetőknek végül súlyos csalódással kell majd szembesülniük - nyilatkozta Tom DeMark, neves technikai elemző, a részvényárfolyamok fordulópontjának előrejelzéséhez használt DeMark indikátorok kitalálója.

A tegnap elkezdődött korrekció az amerikai piacon tovább is folytatódhat, s valahol az 1200 pontos indexérték felett érhet majd véget, innen egy újabb, nagyjából 5 százalékos emelkedésre kell számítani - határozat meg a mutató várható pályáját a szakértő. Ez az emelkedés csúcsát valamikor novemberben érheti el, egy olyan masszív short-kiszorítással - emelkedés, amely amely az eladási pozícióval rendelkezőket folyamatos zárásra kényszeríti - amely a hét elején tapasztalt, 1254 pontos érték fölé is viheti a vezető tőzsdeindexet. A csúcs közelségét az jelzi majd szerinte, ha az S&P 500-as index egymást követő 4-6 napon keresztül folyamatosan emelkedéssel zár.

 

A technikai elemzők ritkán bocsátkozna ennyire egyértelmű jóslatokba a piac várható alakulásával kapcsolatban ami érthető is. Ha bejön jóslatuk, azzal szép hírnévre tehetnek szert, egy egyértelmű előrejelzés esetében viszont jó nagy az esélye annak, hogy mégsem a várt módon alakulnak a dolgok. DeMarknak mindenesetre volt nem egy jó meglátása a múltban.

Szeptemberben például úgy tippelte, hogy a hó közepén kezdődött áresés az S&P 500-as indexben 1076 ponton érhet véget, a mutató október elején 1074,77 ponton érte el mélypontját, s innen hatalmasat emelkedett azóta.

A tegnap kezdődött esés szerinte 1206 pontnál ér majd véget, s innen indulhat a két három hetes végső rally. Ez azonban már szelektív lesz, heves rotáció lesz közben tapasztalható az egyes piaci szektorok között. Itt már nehéz lesz  a long pozíciókkal igazi pénzt csinálni - mondta a Bloombergnek nyilatkozva. Ha vége lesz a tetőépítési folyamatnak, nagyon gyorsan indulhatnak lefelé az árfolyamok - mondta.

DeMark tanácsaira a befektetési szakma nagyágyúi is rendszeresen kíváncsiak, cége Steven A. Cohen SAC Capital Advisors nevű hedge-fundjának és Soros György alapjainak is nyújt elemzési szolgáltatást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!