Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint kifulladni látszik a magyar gazdasággal és a magyar eszközökkel kapcsolatos első negyedévben tapasztalt optimizmus, amely áprilisban pörgött csúcsára. Legalábbis ez derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank friss felméréséből, amelyben 55 régióval foglalkozó elemzőt és pénzügyi szakértőt kérdeztek meg. A friss adatok szerint a válaszadók nettó 10,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzete rossz, ez 6,2 százalékpontos romlást jelent az áprilisi eredményekhez képest. A régióban csak Törökország és Horvátország kapott nálunk alacsonyabb pontszámot.

A kilátások tekintetében is rosszabbul állunk, mint áprilisban, a válaszadók nettó 36,9 százaléka szerint várható, hogy a magyar gazdaság helyzete javulni fog a következő hat hónap során. Ez 11 százalékpontos romlást jelent, s ha nem lenne Törökország, akkor az utolsó helyre lenne elég.

A megítélés romlását lehetne magyarázni azzal is, hogy eközben a Magyarország fő exportpiacának számító Németországban is romlott ez idő alatt az üzleti hangulat. Ez azonban nem áll meg, mivel a többi vizsgált ország tekintetében, amelyek szintén erősen függenek a német gazdaságtól, nem figyelhető meg ez a folyamat.

A forinttal kapcsolatos korábbi derűlátás is semmivé foszlani látszik. Az elemzők nettó 5,2 százaléka várja a forint gyengülését az euróval szemben. Ez még ugyan mindig jobb arány, mint az elmúlt években megszokott, azonban jelentős, 18,2 százalékpontos csökkenés az előző havi értékhez képest. A hangulat romlása egyébként a forint árfolyamának lassú lemorzsolódása közepette zajlott. A forintra vonatkozó hangulat  felmérés sokéves történetében általában előrejelző szerepet szokott betölteni.

Nem így a BUX indexszel kapcsolatos várakozások, amelyek általában kontraindikátorként működnek. Itt is van egy kis romlás, az előző havi 7 feletti értékről 5,98-ra csúszott vissza a bika/medve arány, ami még mindig nagyon magas érték és szélsőségesen optimista hangulatot jelez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!