Hiába állt a negyedév végén az S&P 500-as index közel három százalékkal magasabban, mint december végén, az év eleji volatilitás a piacokon számos portfóliómenedzsert megtréfált és sok népszerű befektetési témában okozott meglepetéseket. Így a pénzügyi válság kirobbanása óta a legrosszabb első negyedéves teljesítményt produkálták a hedge fundok - írja a Financial Times.

A Prequin adatai szerint a hedge fundok átlagosan mindössze 1,23 százalékos hozamot produkáltak az év első három hónapjában. Ez 2008 első negyedéve, az amerikai jelzálogpiaci válság kirobbanása óta a legalacsonyabb első háromhavi teljesítmény.

A negyedév során számos olyan hedge fund szenvedett el veszteségeket, amelyek beszálltak a tavaly az amerikai részvénypiacon divatossá vált, gyakran nagyon túlárazottnak tűnő részvényekbe, elsősorban a biotechnológiai és a technológiai szektorban - írja a pénzügyi lap. Volt olyan hedge fund, amely március során a technológiai szektor lejtmenete miatt 8,7 százalékos mínuszt hozott össze befektetőinek. John Paulson alapkezelő cégének ebben a negyedévben is volt egy nagyot bukó alapja, a 2,8 milliárd dolláros Advantage Plus Fund 7,4 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni márciusban.

Azt hiszem, néhány alapkezelő túlságosan is hitt a momentumban, s most őket bűntette meg a piac - nyilatkozta a lapnak egy befektető.

De nem csak a technológiai és biotechnológiai részvényekkel égették meg magukat az alapkezelők. A tavalyi év egyik nyerő üzlete volt a gyengülő jen mellett felértékelődő japán eszközökbe fektetni, ez a trend azonban az első negyedévben fordult, s jórészt ez volt a felelős a macro hedge fundok 1,1 százalékos első háromhavi veszteségéért. A jen ugyanis erősödésnek indult a dollárral szemben, eközben a Nikkei részvényindex mintegy 10 százalékot veszített értékéből.

Voltak persze jól teljesítő stratégiák is. Az aktív alapkezelők, akik az általuk birtokolt cégek működésében kívánnak elérni kedvező változásokat jól teljesítettek, az ilyen alapok átlagosan 3,3 százalékos hozamot produkáltak a január-márciusi időszakban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!